La Catedral torna a fer campana

Les campanades del temple no van sonar la mitjanit del 31 de desembre per segon any consecutiu

Després de ser, durant segles, les principals propagadores de notícies entre els que feien vida al seu voltant, les campanades s'han diluït en el fil musical del dia a dia i molts només hi pensem quan arriba el canvi d'any. Ja sigui per la televisió o en directe, la mitjanit de l'últim dia de desembre el dong del metall es converteix en el centre d'atenció només per uns instants: els ulls es claven en les broques dels rellotges i raïm en mà, tot s'atura quan el carilló es posa en marxa. Els que la nit de dissabte a diumenge van voler deixar enrere el 2011 al Barri Vell de Girona, però, es van quedar -i ja van dos caps d'any seguits- amb un pam de nas i sense sentir les campanes de la Catedral.

Proveïts amb espantasogres, cava i raïm (o les alternatives profanes, a gust del consumidor: llaminadures, olives, bocins de mandarina), un miler de persones esperaven el 2012 fent broma sobre l'experiència de l'any anterior. "Ai, si ens tornem a quedar sense campanades...", reien alguns.

I dit i fet: la minutera va saltar a les 12, i no va passar res. La busca es va tornar a moure, i traspassada la mitjanit, a la plaça dels Apòstols i a l'escalinata de la Catedral només se sentien murmuris d'estranyesa. Els mòbils, els rellotges i l'enginy de cadascú va servir perquè, en petits grups, la gent es marqués el ritme de les seves pròpies campanades, mentre al seu costat, continuaven les bromes. "Que ens tornin els calés!", "Alcalde, dimissió!", deien uns, mentre alguns turistes preguntaven estranyats si les campanades estan automatitzades o el campaner s'havia despistat. Les xarxes socials també es van espavilar a donar la culpa a la paraula de moda: les retallades. Potser hi ha sort i al 2012, per fi, el toc de campana sona més fort que el cop de la tisora.

CARMONA, Alba
Diari de Girona (02-01-2012)
 • Catedral de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Diari de Girona (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 14-08-2022
  Convertir a PDF