Els Campaners d’Ontinyent viatgen a Tierra de Lara

Els Campaners d’Ontinyent viatgen a Tierra de Lara - Autor: CAMPANERS D'ONTINYENT
Els Campaners d’Ontinyent viatgen a Tierra de Lara - Autor: CAMPANERS D'ONTINYENT

Este cap de setmana passat, des del 13 fins el 15 de maig, un grup de 4 membres de la Colla de Campaners d’Ontinyent es va desplaçar fins a Tierra de Lara, una comarca situada a la província de Burgos, a Castella i Lleó. Esta és una comarca formada per 28 pobles, tots ells molt acollidors amb les cases unifamiliars de pedra i de no més de cent habitants en cadascun d’ells.

Els campaners d’Ontinyent varem ser convidats pels campaners de Morvedre a viure aquesta experiència, ja que ells aquest any no podien assistir. Durant dos dies, dissabte i diumenge, a la comarca de Tierra de Lara es feien els dies de portes obertes a esglésies i campanars. A més, ho fan coincidir amb la fira del Pincho, on cada poble ofereix un pincho diferent. Aquest any era el tercer en què es feien aquestes jornades, i els campaners varem poder mostrar els tocs i voltejos típics del nostre poble i de les comarques centrals.

Cal destacar que en Tierra de Lara algun poble té una persona que s’encarrega de fer sonar les campanes, i com he dit sols ho fa un. Els tocs i voltejos són una mica diferents els d’allí i els nostres, i la principal diferència és que allí sols un toca o volteja les campanes i nosaltres ho fem diverses persones. Els campaners de Tierra de Lara solen tindre molta més cura a l’hora de voltejar i procuren que les campanes vagen acompassades.

Pel que respecta als campanars i campanes també es tenen algunes diferències. Moltes d’elles són antigues, datades del segle XIX, o fins i tot una de 1604. Les formes de les campanes també són diferents en gran mesura, essent algunes més allargades que les nostres, i d’algunes amb forma més esfèrica. Per cert, totes elles careixen de sistema de volteig elèctric, és a dir, si no les volteja un campaner, no donen la volta.

Finalment, des de la Colla de campaners, destacar que la gent d’aquelles terres és molt hospitalària i el tracte ha sigut immillorable, i que les 7 hores de viatge d’anar o de tornar han valgut la pena, esperant ser convidats per al pròxim any.

CAMPANERS D'ONTINYENT

TV Digital Ontinyent (17-05-2011)

 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © TV Digital Ontinyent (2011)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF