VILARRODÀ, Joan - Perajaume farà baixar una campana de Folgueroles per 'presidir' un concert d'homenatge a Verdaguer

Perajaume farà baixar una campana de Folgueroles per 'presidir' un concert d'homenatge a Verdaguer

La Quinzena Literària de Verdaguer, a Folgueroles, arrenca aquest cap de setmana amb una barreja d’actes tradicionals i innovadors. Entre els últims, una acció de l’artista Perejaume que consisteix a baixar una de les campanes de l’església fins a la plaça perquè “presideixi” un concert, dissabte.

Perajaume ja va ser dilluns a Folgueroles per organitzar els preparatius - Foto LLIMÓS, Albert
Perajaume ja va ser dilluns a Folgueroles per organitzar els preparatius - Foto LLIMÓS, Albert

La campana Montserrat deixarà el seu lloc al campanar de Folgueroles, on va ser col·locada l’any 1957, i baixarà a la plaça Verdaguer per presidir aquest dissabte un concert de música inspirada en textos de Verdaguer.

Batejada amb el títol de Ballar la veu, aquesta acció respon a una idea de l’artista i poeta Perejaume, pensada per a la Quinzena Literària Verdaguer 2011. Fins al dia 29 de maig, Folgueroles acollirà actes relacionats amb el poeta, part dels quals també commemoren el 125è aniversari de Canigó, una de les seves obres fonamentals.

L’acció de Perejaume és un dels “actes singulars i d’excel·lència” amb què cada any la Quinzena Literària intenta “sorprendre”, explica Carles Baronet, alcalde de Folgueroles.

En aquest cas, la creativitat li torna a posar Perejaume com ja va fer l’any 2002 –l’Any Verdaguer– quan va modificar el curs del torrent de Folgueroles perquè dibuixés la signatura del poeta, o quan va desplegar 70 lectors pel terme, aplegant tota l’obra de Verdaguer en una gran i simultània recitació.

En aquest cas, també hi ha una intenció de totalitat, de recollir la veu del poeta, a través de la música, “i fer-la palpable”, explica Perejaume. Es calcula que més d’un miler de textos verdaguerians han estat musicats per compositors de diferents èpoques. Una selecció d’aquestes composicions serà interpretada pels pianistes Quim Cornudella, Maria Mauri, Hug Vilamala i Mercè Villanueva, en dos pianos instal·lats en un escenari davant de l’església.

La campana, enmig d’ells, restarà muda però en recollirà la vibració: “Guardarà la veu en el seu turó de dintre, perquè balli llarga i secreta”, diu Perejaume. L’artista ha comptat amb la col·laboració de Francesc Cortés per a la selecció musical i d’Oriol Ponsatí-Murlà en la direcció musical de Ballar la veu, una performance musical que començarà a les 8 del vespre.

A aquella hora, la plaça Verdaguer estarà presidida ja pel simbòlic i tradicional Arbre de Maig, que s’haurà anat a buscar i plantat durant la tarda.

Una campana de més de 500 quilos

La campana que serà despenjada –operació que s'ha fet aquest divendres a primera hora de la tarda– es va fondre l’any 1956 a València, a la foneria de Salvador Manclús.

El que llavors era rector de Folgueroles, mossèn Xavier Falgueras, la va encarregar per substituir una de les que havien estat destruïdes durant la Guerra Civil. Es va instal·lar els últims dies de maig de 1957, i va ser batejada amb el nom de Montserrat Carme Teresa.

Els donants van ser la família Gelabert, que van sufragar les gairebé 50.000 pessetes que va costar la campanya i el seu jou de ferro. A la fotografia, Perejaume mostra la campana, en la visita que va fer dilluns a Folgueroles per organitzar els preparatius.

VILARRODÀ, Joan

El9nou (13-05-2011)

 • Parròquia de Santa Maria - FOLGUEROLES: Campanas, campaneros y toques
 • FOLGUEROLES: Campanas, campaneros y toques
 • MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA) : Inventario de campanas
 • MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA) : Intervenciones
 • MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA) : Inventario de relojes
 • Conciertos de campanas: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El9nou (2011)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualización: 01-12-2022
  Convertir a PDF