Parròquia de Sant Jaume de La Pobla de Vallbona - Concert de tocs manuals de les campanes

25-07-2008 12:30 hores

El campanar de Sant Jaume de La Pobla de Vallbona i les seues campanes

Poc es sap si l’església de Sant Jaume va tenir un campanar anteriorment al segle XVIII, ja que l’actual es va construir en la segona meitat del segle segons consta en diversos documents. De planta hexagonal, va ser restaurat fa pocs anys. Anteriorment a la Guerra Civil contava amb quatre campanes: “Sant Jaume, la Dolorosa, Santa Anna i Sant Sebastià” (de major a menor) a més de dues campanes menudes per als quarts i les hores, aquestes últimes conservades en l’actualitat.

Després de la guerra, els germans Roses van fondre dues campanes, instal•lades l’any 1941 i mecanitzades amb truges de ferro en 1972, a les quals es van afegir tres campanes més, donades per diferents persones de la población als darrers anys. El conjunt actual consta de set campanes, totes elles amb truges de fusta i amb gravats de la creu de Sant Jaume i la vieira, símbols de l’apòstol.

Les campaners porten les següents inscripcions de menor a major:

A més el campanar contava amb un rellotge manual conservat actualmente a la “Casa Gran”.

El concert

Es farà un concert de repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes.

El concert comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional.

El concert acaba amb el toc de tancament de la muralla i d’ànimes interpretat cada nit en la Catedral.


Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagra, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions I tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (25-07-2010)

 • Parròquia de Sant Jaume Apòstol - LA POBLA DE VALLBONA: Campanes, campaners i tocs
 • LA POBLA DE VALLBONA: Campanes, campaners i tocs
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2010)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF