Taller d'introducció als tocs tradicionals de campanes

En el campanar de Llívia - Foto ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen (18/07/2003)

Llívia - 17 i 18 de juliol 2003

Els tocs de campanes tradicionals constituïen un mon complex de comunicació social, de mÚsica compartida, i de creences comuns. Els campaners, amb les seves melodies, construïen no sols uns complicats tocs de significat essencialment religiós; també indicaven, amb aquestes mÚsiques, diverses maneres cíviques de construir el temps, l'espai i la comunitat per la qual sonaven les campanes. Molts d'aquests significats han perdut la vigència, no tant per pertànyer a altres maneres de pensar o de viure, sinó per que s'ha perdut el coneixement, les regles i les normes que organitzaven els tocs, i marcaven igualment la diferència entre una i altra població, entre unes campanes i unes altres, entre uns i altres campaners.

El taller que es proposa pretén posar als participants en contacte amb el món tradicional de les campanes, que era d'una gran complexitat i sobre tot molt diferent entre països, entre comarques, fins i tot entre diversos campanars d'una mateixa població. El taller forma part de les activitats del IV Campus de Cultura Popular, i compta amb les campanes de Llívia.

Per tant, el taller tindrà tres parts: una introducció teòrica del mon de les campanes i dels seus significats, un coneixement de les tècniques tradicionals de tocar les campanes, i una sèrie de pràctiques amb les campanes de Llívia, per conéixer des de les tècniques més senzilles (les batallades d'una campana) a les més complexes (el repic de dos o més campanes, la combinació de diversos campaners repicant o el volteig manual de les campanes, de manera musical i coordinada).

El taller, serà realitzat per Xavier ORRIOLS i SENDRA (Vilanova i la GeltrÚ 1951), mÚsic i etnomusicòleg, investigador i intèrpret de melodies tradicionals i renovades. També participa en el món de les campanes i és membre de la Confraria de Campaners de Catalunya. És autor, entre altres treballs, de la part dedicada a les campanes del llibre Per l'escala secreta - Campanars i campanes a les valls d'àneu, editat pel Consell Cultural de les Valls d'Aneu (Esterri d'Aneu - 2001). Igualment participarà el doctor Francesc LLOP i BAYO València 1951), antropòleg i campaner, membre del Gremi de Campaners Valencians i autor de diverses publicacions, de la qual la més recent és L'afició a les campanes - Paisatge urbà i tocs tradicionals en la ciutat de València, editat pel Consell Valencià de Cultura (València - 2003). El taller anirà acompanyat d'uns breus textos teòrics i pràctics, així com de la visió de vídeos, amb diverses maneres i tècniques de tocar les campanes a la manera tradicional. Programa

17/07/2003 - Primera tarda: Introducció als tocs de campanes

18/07/2003 - Segona tarda: Reflexions sobre l'Ús tradicional de les campanes

  • Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - LLÍVIA: Campanes, campaners i tocs
  • LLÍVIA: Campanes, campaners i tocs
  • Cursos d'introducció a les campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Gremi de Campaners Valencians (2003)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 86 Usuaris: 0