Sant Miquel Arcàngel de Catarroja - Concert de tocs manuals de les campanes

20-12-2008 12:00 hores


El dia 20 de desembre els Campaners de la Catedral vam començar per tercer any consecutiu el cicle de concerts de campanes que organitza el Museu Comarcal de l'Horta Sud, amb la mostra de tocs tradicionals valencians al campanar de Catarroja.

En el concert van participar sis campaners, cinc fent els tocs en la sala de campanes i un a la plaça explicant al públic assistent a l'event els significats de cada toc. Les campanes van ser restaurades fa quasi una dècada però la dificultat dels tocs es va notar, en especial a l'hora de voltejar.

Les anècdotes del concert van ser, per una banda, un error consistent en un canvi d'ordre de toc respecte del programa i, per altra, la lectura pública d'un text poètic d'una veïna del poble, dedicat al campanar de Catarroja.

El campanar de Catarroja i les seues campanes

El campanar de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Catarroja compta amb quatre campanes del segle XX (1924, 1900, 1924 i 1972). Les quatre campanes foren restaurades en 2001, per una empresa en aquell moment ubicada a Catarroja, i que es diu precisament 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA. La instal•lació, que va recuperar les truges o contrapesos de fusta, permet el toc manual, mentre que, de manera automàtica, reproduxeix els tocs tradicionals.

Hi ha també dos campanós o timbres del rellotge. Major interés té una campaneta de senyals, ubicada en l’espadanya, i que fou construïda en 1744 i dedicada a Sant Felip de Neri.

El concert

Es farà un concert de repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes.
El concert comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional.
Els altres tocs són de la Catedral de València:
El concert acaba amb el toc de tancament de la muralla i d’ànimes interpretat cada nit en la Catedral.

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagra, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions I tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (20-12-2008)
 • Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - CATARROJA: Campanes, campaners i tocs
 • CATARROJA: Campanes, campaners i tocs
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. (MASSANASSA) : Intervencions
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2008)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-05-2023
  Convertir a PDF