Campanar de l´Assumpció de Villanueva de Castellón

Concert de tocs manuals de les campanes (01-05-2007)

Benedicció de les campanes

El dia 1 de maig es va procedir a la presentació, exposició i benedicció de les campanes restaurades de Villanueva de Castellón a la plaça de l'església del poble.

Es van exposar les quatre campanes amb les noves truges restaurades, la campana del rellotge sense truja però també restaurada i la nova campana Sant Josep que completa el conjunt.

Els actes festius amb motiu de la restauració van ser de gran importància per al poble tenint en compte la gran quantitat de veïns assistents als actes i la participació de bandes de música, les regines de les festes i autoritats municipals i religioses, presidides pel Bisbe Auxiliar de València Esteban Escudero.

Els Campaners de la Catedral de València vam participar amb el concert de campanes realitzat acabada la Missa, davant la mirada de tots els assistents, autoritats i del propi Bisbe, que van quedar molt satisfets de la demostració de tocs manuals que es va fer, malgrat la complexitat de la instal·lació de l'encollat de cordes en un espai tan diferent a l'habitual per la ubicació de les pròpies campanes.
Benedicció de les campanes pel Bisbe
Benedicció de les campanes pel Bisbe

El campanar de Villanueva de Castellón i les seues campanes

El campanar de la parròquia de l’Assumpció de Villanueva de Castellón compta amb quatre campanes d’ús litúrgic i altres tres que corresponen al rellotge. De les quatre campanes litúrgiques, les tres majors (Sants Abdó i Senent, Santíssim Crist dels Prodigis, Maria de l’Assumpció) van ser foses en 1955 pel fonedor valencià ROSES d’Atzeneta d’Albaida, mentre que la campana menor, possiblement de data semblant, no té nom ni està signada. Les dues campanes dels quarts tampoc no estan signades però daten de l’any 1933, mentre que la campana de les hores, de gran bellesa i feta per Josep LLEONART en 1777, és la més antiga.

El joc ha sigut completat amb una nova campana intermitja, fosa per HERMANOS PORTILLA en 2008, amb la qual cosa es completa i millora el conjunt harmònic.

L’anterior instal•lació de truges o contrapesos de ferro, i de motors continus dificultava els possibles tocs manuals, i posava en perill l'existència i la sonoritat d'unes campanes històriques. Per això, les campanes han segut restaurades, recuperant la sonoritat tradicional, i possibilitant el toc manual i la possible creació d’una colla local de campaners, per expressar els sentiments del poble, en les festes i en els dols.
Les campanes exposades en la plaça
Les campanes exposades en la plaça

Tocs de missa major (18:30 a 19 hores)

Es faran tres tocs de missa major, amb les quatre campanes anterior, de manera que repiquen les tres menors i volteja la major. En el tercer toc, després d'un repic combinat, voltejaran les quatre campanes, quedant en silenci la campana nova, fins la seua benedicció posterior. A l'Alçar a Déu voltejarà sola la campana major. Al final de la missa les campanes quedaran en inhabitual silenci, fins la benedicció de la campana nova.
Concert de campanes - FRANCESC repicant
Concert de campanes - FRANCESC repicant

El concert (20 hores)

El concert inclou repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes.
Comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional.
El concert acaba amb el d’ànimes interpretat cada nit.
Concert de campanes - PACO voltejant la campana gran
Concert de campanes - voltejant les campanes

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagra, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.
No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions i tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (03-04-2008)
  • Parròquia de l'Assumpció - CASTELLÓ: Campanes, campaners i tocs
  • CASTELLÓ: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2008)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0