Informe anual Síndic de Greuges de Catalunya

L'informe anual que presenta el Síndic de Greuges de Catalunya indica que el camp mediambiental és segurament l'àmbit en què es fa més evident l'aflorament de nous drets que cada cop són més exigits per la societat.

Ja no n'hi ha prou amb el principi de "qui contamina, paga", cal evitar la contaminació; cal internalitzar els costos mediambientals de qualsevol procés productiu; la societat en conjunt no pot continuar pagant allò que només alguns consumeixen en contra de l'interès general.

Els sorolls i les males olors afecten la intimitat de les persones. La contaminació de les aigües afecta la salut i porta la societat a intuir situacions de risc que fan cada cop més difícil la convivència pacífica allà on tenen lloc episodis de contaminació; no es desitja veure residus urbans o industrials enlloc, però tampoc es volen centres de tractament a prop dels nuclis urbans. Tot plegat ben adobat amb algunes dosis d'individualisme, que sovint poden créixer a causa d'una actuació insuficient de les administracions en el control -bàsicament abans de la posada en marxa- d'algunes instal·lacions dels seus termes municipals.

Algunes problemàtiques

1. El control inicial i les llicències ambientals condicionades. La finalitat del control és garantir l'adequació de l'activitat a la legalitat i també a les especificacions de la llicència o autorització. L'eficàcia de l'autorització de la llicència ambiental i del permís municipal ambiental s'ha de supeditar al resultat favorable de l'acta de control inicial.
S'ha de promoure una regulació detallada, concreta i clarificadora de l'actuació de control inicial que indiqui què cal fer en cada cas. L'atorgament d'una llicència municipal (ambiental, d'obres...) en determinats àmbits no n'eximeix el titular d'obtenir els permisos o les autoritzacions que exigeixen altres disposicions legals i viceversa.
1. Contaminació acústica
1. La tercera pista de l'aeroport del Prat.
2. El soroll de les campanes
3. Les bandes rugoses de carrers i carreteres
2. L'aigua
S'ha d'assegurar una comunicació efectiva a la població dels riscos de pèrdua de la qualitat de l'aigua.
Els consumidors han de ser informats de la situació d'alerta i les mesures correctores i preventives abans de les 24 hores següents a la valoració sanitària de l'aigua.
Cal actuar amb més rigor i coordinació administrativa en matèria de planificació urbanística.
3. Els materials transgènics.
El Departament d'Agricultura prepara un decret per regular la producció agrícola genèticament modificada.
No és cert que "allò que és del comú no és de ningú", la terra, l'aire i l'aigua són de tothom, i els ajuntaments i els governs han de vetllar per allò que és de tots, si de veritat es vol lliurar a les generacions futures un món més equilibrat.
El dret a un medi natural en condicions hi obliga. A més, s'ha de fer referència a la pertinència de problemàtiques ja plantejades en informes anteriors.
El text és molt extens, en part perquè s'hi sintetitzen problemàtiques essencials, i es pot consultar en tota la seva extensió a la web del Col·legi.

Amadeu IBARZ, economista
Comissió d'Economia i Sostenibilitat
Col·legi d'Economistes de Catalunya (08-11-2007)
  • Soroll i denúncies: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Col·legi d'Economistes de Catalunya (2007)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 94 Visitants: 94 Usuaris: 0