Campanar de l´Assumpció de Nostra Senyora de Torrent

Mostra de tocs tradicionals valencians (10-11-2007)

El campanar de l'Assumpció de Nostra Senyora de Torrent i les seues campanes

El campanar de la parròquia de l’Assumpció de la Mare de Déu de Torrent compta amb huit campanes de les quals sis estan fabricades per diverses generacions dels ROSES, tant a València, com a Silla.

La campana menor és la més antiga: dedicada a Sant Miquel porta la inscripció “+ QVIEN + COMO + DIOS + AÑO I778” De menor a major s’anomenen Sant Miquel (1778), Sagrada Família (1935), Sant Francesc (1939), Sant Vicent Ferrer (1991), Cor de Jesús (2005), Sant Lluís (1939), Sants de la Pedra (1981) i Assumpció (1939).

Les campanes acaben de ser restaurades per INDUSTRIAS MANCLÚS, de Rafelbunyol, recuperant la sonoritat tradicional, i possibilitant la creació d’una colla local de campaners, per expressar els sentiments de Torrent, en les festes i en els dols.

El concert

Es farà un concert de repics, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes. Tots els tocs són habituals de la Catedral de València.

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions I tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (10-11-2007)

 • Assumpció de Nostra Senyora - TORRENT: Campanes, campaners i tocs
 • TORRENT: Campanes, campaners i tocs
 • INDUSTRIAS MANCLÚS (RAFELBUNYOL) : Intervencions
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2007)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 12-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 96 Visitants: 95 Usuaris: 1 - francesc