Campanades des del mòbil a Castelló

L’Assumpció de Xilxes, primera parroquia intel·ligent d’Espanya, toca les campanes via SMS

Les campanes ja funcionen vía SMS, amb la instal·lació d’un modern sistema informàtic
Les campanes ja funcionen vía SMS, amb la instal·lació d’un modern sistema informàtic

Fer tocar les campanes d'un temple enviant un missatge SMS des del mòbil, ja és possible. La parròquia de l’Assumpció, a la població de Xilxes (Castelló), és la primera església intel·ligent d’Espanya.

Gràcies a la instal·lació d’un sistema informàtic, aquest pot controlar les llums, la megafonia, i fins i tot, les campanes. Aquesta tecnologia, que s'anomena domòtica, consisteix en la integració de diversos serveis en un mateix llenguatge.

Això permet, per exemple, memoritzar una il·luminació per als diumenges o solemnitats diferents a les misses de setmana, i que s’activa només amb una pressió en la pantalla tàctil. Aquesta és una de les moltes possibilitats que ofereix aquesta tecnologia al servei, també ara, del culte.

El sistema també fa que s’encengui automàticament un llum d’acollida dels visitants quan el temple està obert, i que comenci a sonar un fil musical, a més de poder activar les campanes amb un SMS.

Estalvi d’energia

A tots aquests avantatges s’afegeix l’estalvi d’energia, tant en la posada en marxa progressiva, com pel fet que un programa memoritzat apaga tots els sistemes amb un sol botó.

Ismael Minguet, cap de l’empresa que ha fet la instal·lació, explica que hi ha condicionants específics al fet que es tracti d’un temple i no d'un palau de congressos.

“Si en un teatre només hi ha la il·luminació general i una d’específica per a l’escenari, en una església hi ha tantes escenes o ambients com capelletes”, diu Minguet. Així, és possible crear una il·luminació que ressalti les festivitats pròpies, i fins i tot el to del culte, com el corresponent a un funeral.

En general, Minguet assegura que en una església cal “una il·luminació càlida que ajudi els fidels en la pietat i la projecció”. El tècnic, que és fill de la població de Xilxes, manifesta el seu “orgull d’haver participat en un projecte pioner per a l’edifici més emblemàtic del poble”.

Tot i que tothom està molt satisfet de les innovacions tecnològiques, la sagristana, Joaquima Miralles, diu que “en aquestes coses modernes hi ha molt bollit” i que per tocar les campanes ella seguirà prement el botó de tota la vida.

Forum Libertas (09-02-2007)
 • XILXES: Campanes, campaners i tocs
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Forum Libertas (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF