La Colla de Campaners d'ontinyent compleix tretze anys el diumenge 28 i és seleccionada al SARC 2008 de la Diputació de València

El proper diumenge estem d’aniversari, la Colla de Campaners d’Ontinyent compleix tretze anys. Fou el 28 d’octubre de 1994 quant, un grup d’amics dels quals és troba l’actual president Rafael Ballester Gandia, decidiren voltejar a mà les campanes de l’Assumpció de Santa Maria amb motiu del primer aplec de Gegants i Cabets a la nostra ciutat dintre dels actes de la celebració del 750 aniversari d’Ontinyent com a Vila Reial.

Des d’aleshores i, desprès de vora 10 anys d’electrificació i tancament de la torre, tornava a nàixer una nova generació de campaners distinta a l’anterior, naixia la Colla de Campaners d’Ontinyent que és va constituir legalment com associació el mes de juny de 1996, no obstant, els dos primers anys de treball foren els més intensos en recopilació i investigació formant part en si com arrels del Gremi de Campaners Valencians. Gràcies al suport de la parròquia de l’Assumpció, l’EXCM Ajuntament d’Ontinyent que firmava el primer conveni al 1997 i d’alguns campaners antics com ara el senyor Roberto Sanchis que faltà poc després de documentar alguns tocs, foren pilars essencials per dur endavant aquest projecte d’associació que, hui per hui, és constitueix com una de les més fortes.

En tretze anys ha passat de tot, començàrem amb vuit socis i ja hem aplegat als 50. Entre tots hem aconseguit 14 campanes noves a Ontinyent i hem restaurat més de trenta. S’ha donat vida junt als Fontanos al Ball dels Cavallets d’Ontinyent, amb Menestrils el Cant de la Sibil·la i amb els Campaners d’Albaida el voltejar totes les campanes de la Vall d’Albaida alhora per la fi del mil·lenni. S’han recuperat un total de 53 tocs, vols i repics de campanes existents sols al campanar major de la ciutat i s’han fet més de 600 visites al campanar de la Vila en deu anys. Hem creat set matraques noves a Ontinyent, hem contribuït a la restauració i conservació del patrimoni: Maquinària del rellotge de Sant Carles, Mare de Deu de Fàtima, Museu Parroquial de Sant Rafel i tots els campanars de la ciutat i de les terres veïnes. Hem viatjat a més de 50 poblacions per difondre el patrimoni campaner i crearem el 1999 l’actual campanar mòbil que és complementa amb dos matraques i una roda de 36 campanes.

L’any 2007 serà també per excel·lència l’any en que la Colla de Campaners d’Ontinyent ha rebut més premis i major reconeixement tot i gràcies a l’estima i recolzament de tot un poble, som la pàgina web més visitada en un any d’història d’aquest mitjà i els ontinyentins ens valoraren com a millor entitat cultural del 2007 gràcies a un meravellós projecte dut endavant pel periòdic LOCLAR. Els mitjans de comunicació sempre han estat del nostre costat pel que faça falta i, això ens ha fet molt, no oblidant l’Arxiprestat d’Ontinyent font pionera del nostre treball i la bona intenció, recolzament i patrocini del EXCM Ajuntament d’Ontinyent. Tot a canvi de res i amb estima.

El passat divendres ens notificarem que formem part del catàleg cultural del SARC de la Diputació de València de cara al 2008 on només figuren dos colles campaneres i una som nosaltres, un fet prou important, ja que amb l’ajut d’aquesta institució pública podrem obrir el nostre patrimoni campaner a les terres valencianes. Celebrarem els nostres tretze anys amb la Colla agermanada de Morvedre a Bocairent. El proper diumenge 28, les dues colles és desplaçaran al campanar de l’Assumpció d’aquesta veïna població per interpretar els tocs, vols i repics per l’entrada del nou rector En Angel Olivares. Com a forma simbòlica i de protocol, Campaners de Morvedre tocaran manualment les campanes fins el moment de la pressa de possessió del nou rector ja que prové de la comarca on exerceix el treball dita associació i a partir d’eixe instant serà la Colla de Campaners d’Ontinyent qui done l’entrada de En Angel a l’Assumpció de Bocairent que per una vesprada, tornarà a viure l’encant i protagonisme de tornar a voltejar totes les campanes a mà. La solemne Missa de possessió serà a les 18’30 hores

Colla de Campaners d'Ontinyent (23-10-2007)
 • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - BOCAIRENT: Campanes, campaners i tocs
 • BOCAIRENT: Campanes, campaners i tocs
 • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE MORVEDRE (SAGUNT) : Tocs i altres activitats
 • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (ONTINYENT) : Tocs i altres activitats
 • Reparació de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Colla de Campaners d'Ontinyent (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 22 Visitants: 21 Usuaris: 1 - francesc