Els tocs de les campanes de la Cerdanya emmudeixen per no molestar els estiuejants

El campanar d´Isòvol ha estrenat campana
El campanar d´Isòvol ha estrenat campana

L’empresa especialitzada en fabricació de campanes i rellotges d’edificis monumentals que gestiona bona part dels campanars de la Cerdanya, Rifer SL, ha confessat que quan arriba l’estiu es veu obligada a desconnectar els tocs horaris de la nit, perquè així ho requereixen els estiuejants. El responsable d’aquesta empresa gironina, Joan Riera, ha explicat que especialment el mes d’agost els seus tècnics han de desprogramar les campanades que marquen les hores a de la nit perquè motiven les queixes dels residents esporàdics que durant les vacances multipliquen la població de la major part dels pobles de la comarca.

Rifer, per exemple, és responsable dels campanars de les ermites de la Torre del Remei, de Quadres de Ger i de Saga i de les parròquies de Bor, Llívia, Ger, Fontanals, Puigcerdà, Queixans, Riu, Urtx, Riu i, gràcies a una actuació feta recentment, també Isòvol. En segons quins pobles les campanes deixen de sonar a partir de les nou del vespre i en d’altres ho deixen de fer a partir de les deu, pausa que s’allarga en la major part dels casos fins a dotze hores més tard. Riera ha explicat que passats els mesos de vacances, en canvi, els rellotges dels campanars tornen a tocar les 24 hores del dia sense que això provoqui cap problema entre els veïns.

Un responsable de la parròquia de Puigcerdà ha explicat que en la passada legislatura l’Ajuntament i la parròquia ja van dialogar sobre la conveniència d’apagar les campanes durant la nit i que, al final, van arribar a l’acord de repicar els tocs horaris des de les nou del matí fins a les nou del vespre.

Alguns veïns de zones rurals consultats han admès amb resignació que aquest fenomen succeeix des de fa uns anys i, tot i fent-ne algun comentari irònic, ho han lamentat. Alguns han recordat que, en la mateixa línia, sovint residents de cap de setmana s’han queixat que les explotacions ramaderes situades a tocar de les noves urbanitzacions desprenen una olor que no els és del seu gust. Aquestes queixes han posat sovint de manifest la difícil convivència entre les històriques activitats agrícoles de la comarca i la nova economia de servei centrada en el turisme. Fonts del sector ramader, però, han volgut recordar que la comarca té l’aspecte que té per la gestió diària que en fan i han fet sempre els pagesos i ramaders i que sense la seva actuació el paisatge tindria un aspecte més pròxim als camps de secà que no pas al verd de la vessant nord del Pirineu.

Isòvol estrena campana amb els repics horaris i l’àngelus a la una

Rifer va estrenar la setmana passada una nova campana a l’església de Sant Miquel d’Isòvol, que va ser beneïda pel bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives. Rifer va programar els tocs horaris habituals i el repic de l’àngelus, el que històricament assenyalava a la gent del camp l’hora d’anar a dinar. Pocs dies després, però, el mecanisme es va afluixar i va provocar un so distorsionat que va provocar l’estranyesa dels veïns. Els tècnics de l’empresa, però, el van reparar aquesta mateixa setmana, de manera que ja repica les hores i el toc

SPA, Miquel
Regió 7 (22-07-2007)
 • ISÒVOL: Campanes, campaners i tocs
 • RIFER (GIRONA) : Intervencions
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Regió 7 (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 12-08-2020
  Convertir a PDF