Associació cultural "Amics de les campanes de Vila-real"

Homenatge al campanar en el seu tercer centenari
Homenatge al campanar en el seu tercer centenari

Un grup d’homes, que en la seua jovenesa pujaven al campanar de l’Església Arxiprestal per ajudar el campaner, decidiren agrupar-se per tal que no es perguera aquesta tradició i després d’algunes reunions van formalitzar l’associació el 29 de març de 2000, presentaren els estatuts per a la seua legalització el 13 de juny següent. Els vint-i-un components inicials varen constituir la primera Junta Directiva en assemblea General el 26 de juny de 2000. Va ser el seu President Enric Gimeno; vice-president, José Pascual Monfort; tresorer, Enrique Dobón; secretari, Mn. Vicent Gimeno; i vocals: Manuel Carlos Arnal, José Nostrort, Joan Vicent Sempere i Alejandro Torres.

La finalitat d’aquesta Associació és la de promoure activitats a favor del coneixement de les campanes i campanars de Vila-real i la recuperació de la seua història i dels seus tocs; l’organització d’activitats de caràcter cultural que donen a conèixer tot allò que tinga que vore amb les nostres campanes i al mateix temps cuitar de llur bona conservació, fent les gestions oportunes davant els directes responsables dels organismes que calga; i finalment, desenvolupar les propostes que l’Associació considere oportunes per a la consecució dels fins exposats.

El conjunt de membres ha treballat en l’estudi de la història i dels tocs, recuperant la memòria quasi oblidada i fent reviure la veu de les campanes del Campanar de Vila-real, de manera que ja s’ha fet veïna l´"Avemaria replicada” dels dissabtes i els Vols o volteigs generals solemnes que donen relleu a les festes menudes i grosses de la ciutat; s’ha recuperat també, per al seu temps, el toc especial “d’ànimes”, els Vols "brodats" o solemnitzats de Nadal i Festes Majors, “l’enterro de capellà”, el toc de Missa Major, l’avís de campaners, etc. I sobretot, la tradició del Vol acompanyat de Concert de Banda al terrat superior del campanar en l’antevigília de la festivitat de sant Jaume, amb l’especial entusiasme i col•laboració de la Banda “Unión Musical La Lira”.

L’Associació va promoure i segueix realitzant la “pujada al campanar” cada dilluns de les festes patronals, tant de sant Pasqual com de la Mare de Déu de Gràcia, dia de “campanar obert” que la gent aprecia pujant a la torre, veient les campanes i la població des del punt més alt, i sent obsequiats amb un fullet que dóna informació sobre el campanar i les campanes. També s’ha organitzat repetidament un “Aplec de Campaners” reunint en un dia de germanor i convivència campaners de pobles de tota la Comunitat Valenciana, amb activitats socials i religioses i concerts de tocs. Igualment han fet difusió dels seus estudis i activitats mitjançant la presència als mitjans de comunicació comarcals i la publicació d’un treball sobre “La història dels Campanars de Vila-real”.

GIMENO ESTORNELL, Mn. Vicent - “El campanar de Vila-real”, Ajuntament de Vila-real (2003)
Vilapèdia - L´enciclopèdia de Vila-real (2007)
 • Arxiprestal de Sant Jaume - VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
 • VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
 • AMICS DE LES CAMPANES (VILA-REAL) : Tocs i altres activitats
 • Reparació de campanes: Bibliografia
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia
 • Visites als campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Vilapèdia - L´enciclopèdia de Vila-real (2003)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 33 Visitants: 33 Usuaris: 0