Les campanes restaurades ja llueixen en l'Església MajorL'església Arxiprestal Major Sant Jaume ja compta de nou amb quatre de les vuit campanes que la caracteritzen i que han estat restaurades a través d'un minuciós i acurat procés. El conseller de Cultura, Educació i Esport, Alejandro Font de Mora; acompanyat per l'alcalde de Vila-real, Juan José Rubert; ha indicat que la rehabilitació ha disposat d'una inversió de 50.104 euros. "Saber recordar el passat és una mostra de civilització. Hui estem en el primer nivell de moltes coses i tenim el deure conservar el que constitueix el nostre passat com són aquestes campanes que podrien ser els telèfons mòbils de fa temps en la seua tascade comunicació", ha dit el conseller.

Les campanes sobre les quals s'ha treballat són L'Àngel Custodi, Sant Pasqual Bailón, La Pascuala i La María. Amb aquesta actuació es pretén recuperar el conjunt harmònic de l'església Major Sant Jaume, recuperant la campana més antiga (1808), que es trobava trencada després del bombardeig de la torre en la Guerra Civil. També s'ha refós, al costat de la campana trencada moderna i la caiguda, una altra més, totes posteriors a 1940, per a completar les notes musicals.

Així mateix, el conseller va assegurar que "aquestes campanes ara sonaran cantant, cadascuna amb el seu toc, la grandesa d'un poble com Vila-real". Amb la soldadura de la campana històrica (L'Àngel Custodi), que torna a la torre, el conjunt tindrà una campana més, contant amb vuit exemplars. Les set campanes del joc tindran mecanismes automàtics, controlats per ordinador, que permetran el toc automàtic i manual, mentre que la històrica, pel seu gran valor, podrà ser tocada exclusivament de manera manual. La torre conta amb un animós grup de "Amics de les Campanes" que s'encarreguen del "Ave Maria replicada" i altres tocs manuals al llarg dels caps de setmana i de les festes anuals.

Les campanes noves i la soldada, ja finalitzades, van a ser dotades, juntament amb les altres, de jous nous de fusta, amb els corresponents mecanismes en el cas de les campanes noves. A més, tant el conseller com el primer edil van recordar la posada en valor que experimentarà l'església Arxiprestal Major Sant Jaume per a albergar l'any que ve una de l'exposicions de la Llum de la Imatges.

www.infovila-real.com (30-03-2007)
 • Arxiprestal de Sant Jaume - VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
 • VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
 • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia
 • Reparació de campanes: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © www.infovila-real.com (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 28 Visitants: 28 Usuaris: 0