In memoriam Dr. André LEHR

Utrecht 1929 - Asten 2007

Ek Dr, André LEHR amb el Campanomòbil del Gremi de Campaners Valencians, en Leuven
El Dr. André LEHR amb el Campanomòbil del Gremi de Campaners Valencians, en Leuven

Ha faltat el passat 27 de març Dr. André LEHR, potser el teòric més important del món de les campanes del segle XX.
Nascut en Utrecht en 1929, va treballar des de molt jove a la fàbrica de campanes EIJSBOUTS, inicialment dedicada a la fabricació de rellotges, però que després de la II Guerra Mundial va iniciar la fabricació de campanes, amb poc èxit inicial.
No obstant les investigacions teòriques i pràctiques del Dr. LEHR, que acabà sent director tècnic de l'empresa, realitzades conjuntament amb la Universitat d'Utrecht van permetre desenvolupar inicialment un mètode d'anàlisi acústic per determinar els diferents parcials o harmònics de les campanes, especialment les de carillons.
No obstant les seues investigacions no es limitaren a les campanes "correctament afinades", ja que molt prompte va descobrir que l'afinació de les campanes de carilló, considerades per alguns puristes com la "més perfecta" no és més que una manera de construir campanes.
Així va iniciar una col·lecció, tant privada com de l'empresa que van ser el nucli del Nationaal Museum van Beiaarden, el museu de campaners i carillons d'Asten, la ciutat on es troba situada l'empresa EIJSBOUTS i on va faltar el Dr. LEHR.
Un altra via d'investigació fou la restauració de conjunts de campanes històrics, i per tant afinats a la manera tradicional. Potser el primer treball fou reconstruir el monumental conjunt de campanes d'Utrecht, que havia fos les sis campanes menors en el segle XVI per fer un carilló. A partir del perfil i de les característiques acústiques es va ampliar al nombre original amb la sonoritat recuperada d'unes campanes, d'enormes dimensions, que continuen sonant de manera manual.
Aquesta línia de recuperació de conjunts va ser inicialment aplicada a España per al carilló de El Escorial, obra belga del XVII, i que havia passat de les probables 36 campanes originals, tres octaves completes, a sols sis: dues grans, dues mitjanes i dues petites, suficients per als usos litúrgics del Monestir, però inacceptables per a un carilló, és a dir per a un conjunt per tocar melodies. A partir de les sis campanes originals, de les quals cinc foren incorporades al nou conjunt, es va ampliar fins a48, afinades a la manera original, no precisament l'actual.
A casa nostra, el primer treball, encara un repte, fou recuperar el conjunt barroc de Cheste, originalment amb sis campanes, de les quals quedaven tres en ús i una badada. Es va soldar la trencada, i a partir del perfil de la campana tercera es van recuperar les dues que faltaven. Aquest treball, amb la recuperació de les truges de fusta i de motors controlats per ordinador fou el primer treball de restauració global d'un conjunt de campanes en totes les nostres terres.
El Dr. LEHR, que havia rebut el doctorat Honoris Causa per les seues aportacions teòriques i pràctiques al mon de les campanes, va vindre a Cheste a llegir una conferència en 1990, que junt a un text teòric, justificaven l'actuació realitzada, així com proposava reflexions teòriques sobre la restauració i l'aplicació de les tècniques precises, tradicionals o actuals, per aconseguir resultats homogenis i harmònicament coherents.

Però sobre tot el Dr. LEHR, que va escriure un parell de tractats teòrics sobre la Campanologia, i potser més de cinc-cents articles teòrics i pràctics sobre el tema, va ser sobre tot un mestre, en el sentit més ampli de la paraula, compartint coneixements, obert a totes les consultes i a totes les maneres d'afinar i de tocar les campanes, i sempre disposat a aconsellar i obert a altres maneres de viure les campanes i els seus tocs.
Personalment hem perdut un mestre i un amic, però el seu treball ens marca una via i una manera de ser, investigant, escoltant i compartint, que també volem fer nostra.
Gràcies, André.

LLOP i BAYO, Francesc (05-05-2007)
 • Parroquia de San Lucas Evangelista - CHESTE: Campanes, campaners i tocs
 • Dom - UTRECHT: Campanes, campaners i tocs
 • CHESTE: Campanes, campaners i tocs
 • UTRECHT: Campanes, campaners i tocs
 • EIJSBOUTS (ASTEN) : Inventari de campanes
 • EIJSBOUTS (ASTEN) : Intervencions
 • EIJSBOUTS (ASTEN) : Inventari de rellotges
 • LEHR, DR. ANDRÉ (ASTEN) : Investigador, escriptor, compositor
 • LEHR, DR. ANDRÉ (ASTEN) : Inventari de campanes
 • Acústica, afinació de les campanes: Bibliografia
 • In Memoriam: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © LLOP i BAYO, Francesc (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 22 Visitants: 22 Usuaris: 0