La Colla de Campaners d´Ontinyent inicia la restauració de la campana de l´Ermita de Sant Jaume de Bocairent, un bronze històric

 • El passat dissabte va ser davallada de la seua espadanya per alguns membres de l´associació i els mantenedors de l´ermita.

 • Serà restaurada per l´entitat per a les properes festes en honor a Sant Jaume a l´1 de maig.

 • Tots pensàvem en una campana normal i corrent però possiblement és parle del bronze més antic de la localitat.

 • És la quinta campana que restaura la Colla anterior al 1700.

 • La Colla de Campaners d´Ontinyent inicia l´any 2007 en activitats i restauracions. La primera d´elles i prou important és la campaneta de l´ermita de Sant Jaume de Bocairent, un bronze en prou mal estat i de caràcter històric segons les primeres fonts d´investigació. Per part de la gent és pensava en una simple campana, però la primera impressió ja la fa com a mínim del segle XVIII degut a que existeixen bronzes de les mateixes característiques pròpies de l´època com ara la campana de la “Can Tomàs” d´Ontinyent.
  És tenia prevista la seua baixada setmanes enrere, però per qüestions d´agenda no s´han realitzat les tasques de davallament de la peça fins el passat dissabte on un grup de persones format per la Colla de Campaners d´Ontinyent i els mantenedors de l´ermita procediren a la retirada de la campana des de la seua espadanya fabricada en pedra. Realment ens hem emportat una bona sorpresa al veure el bronze ja que les epigrafies, so, forma i disseny la fan característica d´una campana amb prou antiguitat, no obstant, el primer pas abans de restaurar-la serà l´estudi detallat del bronze per part d´entesos en la matèria tant en arqueologia com en historia. Una vegada realitzat l´estudi es procedirà a la neteja del bronze, el canvi del jou per un nou també de fusta i menys pesat així com la renovació dels ferratges. S´instal·laran nous capçals per rodament però sense obrar, ja que la instal·lació de garres a l´espadanya podria malbaratar el campanar degut a que son blocs de pedra prou estrets i no preparats per al fet, és per això que el nou sistema de sujecció de la campana a la torre serà per planxes de ferro subjectes a la paret que li faran una millor estètica i menys mal.


  El disseny i fabricació del nou contrapès anirà a càrrec del fuster ontinyentí en Josep Lluís Garcia Mollà i la resta per part de la Colla de Campaners d´Ontinyent. És té totalment previst que els treballs de restauració finalitzen abans de l´1 de maig d´aquest any, moments de la celebració de la festa a l´ermita. En aquests moments la campana és troba a la seu de l´associació totalment desmuntada i ja hem descobert fets de la seua història com ara les anses, soldades en autògena perquè temps enrere es partí. La campana és anterior a la construcció de la torre i no coneixem el seu fonedor. Pesa 7´9Kg, te un diàmetre de 215mm i una alçada de 200mm. Molt prompte i en realitzar la seua catalogació publicarem la fitxa de la mateixa.


  Colla de Campaners d´Ontinyent
  Colla de Campaners d´Ontinyent (03/2007)
 • BOCAIRENT: Campanes, campaners i tocs
 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Colla de Campaners d´Ontinyent (2007)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF