Repic / Concert de Campanes

Dia de la Puríssima, dia de festa Major a la ciutat

Divendres 8 de desembre de 2006 a les 10 hores.
Torre Campanar de l’Assumpció de Santa Maria.
Duració aproximada 30 minuts.

Guió del Concert

Tres avisos, realitzats cada cinc minuts 10’50, 10’55 i 11’00, donen inici al repic. Mentres repica la Maria es volteja Sant Ignasi, és tracta d’un volteig i repic simultani, discontinu i en ordre creixent. Cada toc finalitza de forma pausada després d’un ritme prou accelerat.

Al tercer avís s'empina la Petra de forma solemne, per fer, a continuació, el sonar d’un difícil, creixent i discontinu repic de Drangs amb totes les campanes voltejadores excepte, es clar, la Petra i la de Foc.

Una vegada finalitzat el pas anterior, la Micaleta comença a repicar a ritme lent 1/1 mentre la Petra volteja. El vol serà més llarg que el repic (12 voltes aprox.). A continuació, és fan tres Drangs molt lents amb totes les campanes per donar pas al repic estricte.

Aquest consistirà en un diàleg entre el Ximbolet i Sant Bartomeu en ordre creixent. Diàleg que tindrà la mateixa estructura d'un repic i que es conclourà amb una batallada de la Micaleta.

Calla el Ximbolet i dialoguen Sant Bartomeu i Micaleta, el Calbinot els farà callar. Així repicaran totes les campanes fins la Petra, que després de "jugar" amb la Puríssima, serà callada per la de Foc.

El solemníssim repic i “solo” de la campana de foc (1563), donarà per finalitzat el diàleg entre campanes amb un meravellós compàs creixent i decreixent.

Entra la part final del concert, la Micaleta torna de nou a repicar a ritme lent 1/1 mentre que contesta de forma alternada i a cada cinc trompades les campanes de Sant Ignasi i Maria fent un sol colp a cada ocasió, el toc finalitza de forma immediata.

Abans de senyalar l’Àngelus, les campanes Maria, Combregars, San Ignasi i Santíssim amb aquest respectiu odre airan fent un ritme en forma creixent conegut com el “quadret”.

El repic – concert s'acaba fent-ne un de nou, sols de la Maria repica. A la meitat, i fins que aquesta acaba el repic, aniran fent-se les tres batallades de la Petra que assenyalen l'Àngelus. Després seguirà el primer vol d'avís a Missa donant per finalitzat el concert.

NOTA: Per motius de treball i restauració el repic és farà igual sense la campana de Sant Bertomeu.

ESPEREM QUE US AGRADE, SOLS ES REALITZA QUATRE VEGADES A L’ANY, ELS DIES DE MAJOR SOLEMNITAT.

Colla de Campaners d'Ontinyent
Colla de Campaners d'Ontinyent (11/2006)
 • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Colla de Campaners d´Ontinyent (2006)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF