Restauració de la campana major de La Pobla del Duc

El campanar hexagonal de la Pobla del Duc, restaurat i inaugurat en 2003, té quatre campanes, de diversa fabricació i un rellotge monumental.
El dia 26 de novembre de 2003 va començar el treball de restauració de la campana major "Assumpció". En pocs minuts la campana fou baixada de la torre i transportada als tallers de l’empresa ELECTRORECAMP d’Albaida. La campana, ja restaurada, torna al poble el 10 de gener de 2004, i serà de nou beneïda el dia 11, i tornada al campanar el 12 de matí.
El procés, que ha sigut finançat íntegrament per la Direcció General de Política Lingüística i Patrimoni Cultural Valencià, ha consistit en la neteja de la campana, per recuperar el color original del bronze, i la reposició de la "truja" o contrapès de fusta, que millora la sonoritat de la campana. aïllant-la del mur del temple, i augmentant el seu volum sonor. La campana serà dotada amb un motor d’impulsos, controlat per ordinador, que reprodueix el toc tradicional i no impedeix el toc manual.
La campana "Assumpció" forma part d’un conjunt de quatre campanes, de les quals tres, incloent-la, foren foses en 1949 pels germans ROSES de Silla. Una quarta, anomenada "la vella", és de 1881, i serà restaurada junt a les altres en fases posteriors.
La campana té la següent inscripció " # PUEBLA DEL DUC # AÑO 1949 # ASUNCIÓN # PADRINOS : D. IGNACIO COCO Y Dª MILAGRO BOSCÁ. PARROCO D. ALBERTO VILLALBA # # . La marca de fàbrica és " FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HNOS. SILLA (VALENCIA) " La campana esta adornada també amb una creu, un anagrama de Maria i una imatge de la Mare de Déu Assumpta. El seu diàmetre és de 109 cm, i el seu pes aproximat és de 749 quilos.
Afortunadament encara viuen els antics campaners, que tocaren manualment durant molts anys aquestes campanes, i que podran mostrar els seus tocs tradicionals, que tenien unes variacions locals que fins ara no podien interpretar els obsolets mecanismes instal·lats. La nova tecnologia podrà "aprendre" aquells tocs antics, però no impedirà que alguns dies les campanes, sense cap problema, puguen tocar manualment.
El procés de restauració es completarà amb la reposició de les truges de fusta de les tres altres campanes, que permetran recuperar la sonoritat original del conjunt.
L’import d’aquesta primera fase superarà els 12.000 € i anirà acompanyada per una renovació dels motors de les altres campanes, adaptant-los al sistema d’impulsos, que serà finançada per les institucions i la gent de La Pobla del Duc.

LLOP i BAYO, Francesc
Generalitat Valenciana (2004)
 • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - POBLA DEL DUC: Campanes, campaners i tocs
 • POBLA DEL DUC: Campanes, campaners i tocs
 • ROSES, HERMANOS (SILLA) : Inventari de campanes
 • ROSES, HERMANOS (SILLA) : Intervencions
 • Restauració de campanes: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Generalitat Valenciana (2004)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2021
  Convertir a PDF