L'arquitecte Ricard Bofill demana al rector de Mont-ras que les campanes no toquin tan aviat

MONT-RAS.- L'arquitecte Ricard Bofill, que té casa a Mont-ras des de fa uns 20 anys, ha demanat a l'alcalde i al rector del poble, Manel Montalbán i Miquel Balle, respectivament, que les campanes de l'església no toquin tan aviat. Montalbán i Balle, però, ja han manifestat que les campanes, recuperades fa dos anys per iniciativa popular, continuaran tocant tot el dia. Així ho va exposar Balle dissabte durant la lectura del pregó de la festa major del poble: «Sembla, però, que el toc no agrada a tothom, i es voldria que les campanes no toquessin. Però el poble té la paraula sobirana.»

L'alcalde va explicar a aquest diari que Bofill -que no ha pogut ser localitzat per aquest diari- l'any passat ja es queixava del so de les campanes. Fins i tot la seva dona va presentar-li una queixa per escrit. Segons Montalbán, la queixa de l'arquitecte i família fa referència al fet que les campanes toquen molt fort i demana una solució, especialment a la nit. «Segons ell, les campanes toquen molt aviat, a les 7 del matí», va manifestar l'alcalde. Montalbán, igual que el rector, va voler aclarir que, en realitat, les campanes toquen els quatre quarts de cada hora i les 24 hores del dia. Segons van explicar a aquest diari veïns del poble, Bofill es queixa dels tocs de les set del matí «perquè és l'hora que va a dormir, però a la nit, com que està de festa, no sent res i per això no protesta.»

L'oposició de Bofill als tocs de les campanes es va fer pÚblica arran de la lectura del pregó de la festa major del poble, que va anar a càrrec del rector, el pare Balle. El rector en cap moment del pregó fa referència a l'arquitecte: «El toc no agrada a tothom i es voldria que les campanes no toquessin.» Però la majoria dels mont-rasencs ja sabien que feia referència a l'il·lustre arquitecte.

En el mateix pregó, però, el rector ja va deixar clar que les campanes continuaran tocant: «Tal com recordeu, el dia de Sant Pere del 1997, el poble de Mont-ras va recuperar un dels fets que donen el segell d'identitat als pobles i viles de la nostra tradició cristiana: el toc de les hores des del campanar de l'església. Em refereixo al rellotge... Les campanes marquen el pas del temps i de la vida... Les campanes no poden restar mudes. Són l'ànima del poble...»

Balle va fer esment de les campanes, ja que el seu pregó feia referència a tot el que envoltava l'església, que enguany celebra el 400 aniversari de la seva fundació. Així, el rector va recordar les moltes obres de millora del recinte religiós durant els darrers anys, com la teulada, la il·luminació, els nous bancs o les pintures del retaule. Tot i això, Balle va fer una crida per al nou mil·lenni: la restauració de l'exterior de la parròquia.

Albert VILAR
"El Punt"(26/07/1999)
  • MONT-RAS: Campanes, campaners i tocs
  • Campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Diario de Córdoba (1999)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0