Els nostres veïns convidats: València, Aragó i les Illes

Tres Comunitats Autònomes participen a Expocultura amb estands propis

La Generalitat Valenciana ha portat les campanes de la Conselleria de Cultura - Foto E. PLANAS

Les tres Comunitats Autònomes veïnes de Catalunya participen a Expocultura com a convidades, a través dels governs respectius. La Diputación General de Aragón, el Govern Balear j la Generalitat Valenciana han aportat no tan sols els seus estands sinó també diversos grups i activitats que s'han incorporat al programa general.

L'Aragó va celebrar ahir la diada de la seva patrona i a Expo- cultura els encarregats de celebrar-ho van ser el grup Palotiau de Boltaña, que va portar pel recinte aquesta dansa tradicional. També ahir va actuar el cantautor José Antonio Labordeta, amb les seves cançons d'amor.

Divendres passat van actuar els Titiriteros de Binéfar, que van portar una cercavila medieval j també el seu espectacle Almogávares. El mateix dia 7 vam escoltar el grup de música tradicional Ixo Rai, especialistes en un so original que ells han batejat com a mondongo. El grup Alto Aragón, de Jaca, portarà dissabte les seves danses tradicionals, que completen la participació aragonesa en aquesta mostra.

Pel que fa al seu estand, l'Aragó ha centrat la seva oferta en les publicacions dedicades a festes, festivals j a diversos aspectes de la cultura popular i tradicional.

El Govern Balear, a través de la seva Conselleria de Cultura, Educació i Esports, també té les publicacions corn a protagonistes de l'estand, però sense limitar-se a àmbits concrets. En el seu estand es poden conèixer directament les publicacions més destacades que s'han produït en els darrers anys a les Illes.

Teatre participatiu

La aportació balear al programa d'espectacles inclou el grup Sa Ravetla i Biel Majorai, intèrprets ambdós de música tradicional. Una altra presència mallorquina que estableix un pont entre el teatre de les Illes i la literatura del Principat és la que fa Aïna Compte que porta al teatre l'obra Una carta, de l'escriptora Mercè Rodoreda. Aina Compte intervindrà també en la Nit de Cabaret de dissabte.

La Generalitat Valenciana ha enviat a Expocultura un tros de la seu de la seva Conselleria de Cultura: les campanes. El petit campanar situat al costat de l'estand es fa sentir sovint en el recinte i recorda que els sons són els protagonistes de l'estand. En el seu interior es dona a conèixer el treball de la Fonoteca de Materials i la recopilació sonora de música tradicional valenciana. De forma individual i amb auriculars es poden escoltar mostres de cant, música instrumental, cant amb rondalla o cant itinerant. També es donen a conèixer publicacions sonores o escrites de la Fonoteca.

El cant forma part també de la participació valenciana amb el grup Urbàlia Rurana, que actua demà al Palau de la Música. L'altra aportació ha estat de ball i de festa, amb la Santantonada de Todolella, que es va fer dissabte a la nit al Moll del Dipòsit, les danses guerreres de Todolella i els Balls de Corpus de València.

DIARI D'EXPOCULTURA núm 7 (13-10-1994)
 • Campanomòbil del Gremi de Campaners Valencians - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanomòbil: Bibliografia
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Expocultura (1994)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 18-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 32 Visitants: 31 Usuaris: 1 - francesc