La campana Mònica torna a Lleida després de ser restaurada a Àustria

Estarà exposada al claustre de la Seu Vella fins després de les Festes de la Tardor, quan serà instal·lada de nou al campanar


La campana Mònica torna a Lleida després de ser restaurada a Àustria - Autor: GASQUÉ, Ramon / SEGRE.COM

La campana Mònica ja torna a ser a Lleida després de ser restaurada a Àustria. Aquest dimecres ha arribat a la Seu Vella on estarà exposada en una de les galeries del claustre fins després de les Festes de Tardor, quan es tornarà a pujar al campanar per tal que pugui tornar a marcar els quarts de les hores. Els va deixar de tocar al 2004, quan se li va detectar una esquerda d'uns 30 centímetres. Al 2014 es va despenjar però per problemes burocràtics diversos, no ha estat fins aquest 2022 que Paeria i Govern han pogut materialitzar la seva restauració. L'alcalde Miquel Pueyo ha destacat que és una de les campanes gòtiques més importants de l'Estat.

L'empresa Carbajal, experta en forja i campanes ha estat la responsable de vetllar pel procés de restauració. En aquest sentit, Josep Carbajal ha explicat que una de les fases del procés ha consistit en escalfar la campanya a 1.100 graus per mirar de segellar l'esquerda amb material semblant al que es va fer servir quan es va crear de zero. El procés d'escalfament també ha servit per reparar la zona on es donaven els cops a la campana. "S'ha refós tota la superfície i ha quedat com a nova", ha assegurat Carbajal.


El retorn de la campana Mònica a la Seu Vella de Lleida

Des de l'Associació d'Amics de la Seu Vella, el seu president, Josep Ramon González, no podia amagar la seva satisfacció per la fita històrica del dia d'avui que suposa culminar un procés endegat el 2014, quan es va plantejar la recaptació de recursos per tornar a ubicar al seu lloc d'origen les campanes de la Seu Vella. El campanar d'aquest monument emblemàtic havia arribat a tenir 16 campanes. Després de la Guerra Civil només en van sobreviure 2, la Mònica i la Silvestra, que marca les hores. La resta que hi ha actualment, fins a 5, es van fer de nou.

REDACCIÓ / ACN

segre.com (31-08-2022)

 • Catedral de Santa Maria, Seu Vella - LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • CARVAJAL CAMPANES (ALCOLETGE) : Intervencions
 • GRASSMAYR (INNSBRUCK) : Inventari de campanes
 • Soldadura de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © segre.com (2022)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2022
  Convertir a PDF