“La campana Mònica de la Seu Vella sonarà com si fos nova”

Visita a la foneria a Àustria on es repara aquesta peça del segle XV


Josep Carvajal i Johannes Grassmayr, amb la campana Mònica. - Autor: CARVAJAL, Josep

“La campana Mònica està en molt bones mans”, assegura Josep Carvajal, el fundador de Carvajal Campanes d’Alcoletge, l’empresa lleidatana de forja artística, electrificació de campanes i rellotges públics, i encarregada del bon funcionament del campanar de la Seu Vella. I ho afirma amb coneixement de causa –gairebé tres mesos després que la campana Mònica fos traslladada a Àustria per ser restaurada– perquè acaba de tornar d’Innsbruck, on ha pogut inspeccionar el treball que s’està duent a terme amb aquest element patrimonial del segle XV. “Ara estic més tranquil i molt satisfet amb el que vaig veure i em van explicar”, comenta després de visitar la setmana passada l’empresa de fosa de campanes Grassmayr d’Innsbruck, al Tirol austríac.

Val a recordar que el mes passat es van complir vuit anys des que aquesta campana de 600 quilos i datada el 1486 va ser despenjada per primera vegada del campanar de la Seu Vella per a la restauració d’una petita esquerda detectada fa més de quinze anys i que amenaçava de fer-la malbé. Superades totes les vicissituds i tràmits al tractar-se d’un element històric d’un edifici patrimonial, la campana va partir de Lleida a finals del mes de març rumb a una de les firmes més importants del món en fosa i reparació de campanes. Josep Carvajal, de 73 anys, ara jubilat actiu–el responsable de l’empresa ja és el seu fill Marc–, no va poder evitar desviar-se una mica durant les seues vacances per Àustria i Alemanya.

“Anàvem de Salzburg a Munic i vam passar per Innsbruck per poder veure com estava la Mònica”, relata. El responsable de la firma austríaca, Johannes Grassmayr, el va rebre amb els braços oberts i li va oferir un visita guiada per unes instal·lacions que compten fins i tot amb un museu de campanes. Li van preparar un complet expedient sobre el que han fet i el que queda encara per fer (vegeu el desglossament), tot i que no es van atrevir a fixar el calendari per a la tornada a Lleida.

“Esperem que sigui aquest estiu. Ara tinc la garantia que sonarà perfecta, com si fos nova!”, assegura Carvajal.

Radiografies de l’esquerda i de la zona on repica el martell

L’empresa Grassmayr ja ha efectuat radiografies a l’àrea de la campana afectada per l’esquerda –per saber si el problema és més extens del que sembla– i també a la zona (el cercle de color blanc a la foto) on el martell ha repicat durant segles per marcar les hores, i després els quarts, quan les hores van passar a mans de la Silvestra, la campana major de la Seu Vella.

“Em van assegurar que no hi haurà cap problema”, segons Carvajal. “També han extret material per analitzar-lo i poder així preparar l’aliatge de bronze, coure i estany amb el qual recobriran l’esquerda”, explica el lleidatà. “La firma Grassmayr té més que quatre-cents anys d’antiguitat i ja són setze generacions d’aquesta família dedicades a la cura artesanal de les campanes”, remarca Carvajal, summament satisfet de la seua visita a la Mònica.

J. B.

segre.com (26-06-2022)

 • Catedral de Santa Maria, Seu Vella - LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • CARVAJAL CAMPANES (ALCOLETGE) : Intervencions
 • GRASSMAYR (INNSBRUCK) : Inventari de campanes
 • Soldadura de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © segre.com (2022)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2022
  Convertir a PDF