IN MEMORIAM

JOSÉ MARÍA REY DE ARTEAGA

+ 09/01/2005


José María REY DE ARTEAGA - Foto El Mundo

Ha faltat Jose María Rey de Arteaga, sovint anomenat "Josechu", tant en el món de les falles com en altres ambients festius de la Ciutat de València.

No obstant volem destacar d'ell un aspecte important, relacionat amb les campanes i els tocs de la present ciutat.

Per diversos motius, entre ells l'accident greu de l'Últim campaner tradicional de la Catedral, les campanes de la torre del Micalet havíen sigut parcialment electrificades al final dels anys seixanta. Sis de les dotze campanes existents en aquell moment véren susbstituïda la truja de fusta original per una altra de ferro, i les mans dels campanes foren reemplaçades pels corresponents motors. Des d'aquell moment les campanes tocaven poc i mal, i els tocs tradicionals pareixien haver desaparegut per a sempre, en nom d'un malentés progrés.

També per diversos motius, el qui subscriu, estava vivint i treballant fora, a Madrid. Sols venia a València al menys una vegada a l'any, per tocar les campanes, junt amb uns amics fidels, en la torre del Patriarca, per a la Huitava del Corpus. Cada any, quan acabàvem de tocar, repetiem com aquells jueus fidels que es desitgen estar l'any vinent a Jerusalem, que poguérem tocar, l'any següent, les campanes de la Catedral. Ho diem sense massa esperança, perquè savíem que això no seria possible...

L'any 1988, als pocs dies de llegir la tesi doctoral, vaig rebre l'oferta de treballar a València com antropòleg de la Generalitat Valenciana, cosa la qual vaig acceptar immediatament, malgrat els canvis intensos que suposava aquell nou treball (en el qual encara continue).

Als pocs dies (era el mes d'abril), junt a mon pare, que participava des de feia anys a la processó del Corpus, que en aquells moments estava renovant-se d'una manera espectacular, vam assistir a una reunió en una de les llotgetes del Mercat Central, on estava la gent de Fires i Festes. I allí parlàrem, molt de temps, amb Josechu, que va aconseguir convèncer-me per a intentar tocar, al menys una vegada, les campanes de la Catedral per a la festa del Corpus. Recorde com un somni aquella reunió, en la qual ell va insistir tant i tant que finalment vaig acceptar l'encàrrec, tot i tremolant, ja que eren campanes que no havien tocat, en alguns casos, des de trenta anys enrere, i que sobre tot que no sabíem tocar-les... La història és coneguda: vint-i-cinc persones foren necessàries per tocar deu de les dotze campanes (ni la Maria ni el Vicent pogueren voltejar en aquella ocasió), però ens vam enganxar tant a eixes campanes, que després de molts anys, molts esforços, i molta gent, ja no paren de tocar manualment.

No és ara moment de contar com hem seguit, restaurat i tocat aquell històric conjunt. Però si que volia contar aquella insistència de Josechu, que va fer possible que donàrem el pas més difícil, el primer, per recuperar campanes, instal·lacions i tocs. Inclús l'existència del "Gremi de Campaners Valencians", origen i aglutinador de totes les colles de campaners de la Comunitat Valenciana, naixeria a partir d'aquella voluntat de tornar a tocar les campanes de la Catedral, ja que el Gremi es va constituir com associació cultural en aquell campanar el 21 de gener de 1989.

Probablement, sense la insistència de José María Rey de Arteaga, no hauria passat res. Però gràcies a ell, que quedà sempre relacionat amb nosaltres, i que va fer possibles moltes ajudes i bones relacions en l'Ajuntament, gràcies a ell, torne a dir, ens atrevírem a tornar a tocar aquelles campanes que ja formen part de la vida, del paisatge sonor i de la referència cultural dels valencians.

Descanse en pau!

Dr. Francesc LLOP i BAYO
13-01-2005

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • In Memoriam: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © LLOP i BAYO, Francesc (2005)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF