Informe sobre l'estat actual de les campanes de la Seu Vella de Lleida


El proppassat 28 d'octubre de 2001, dia de la Seu Vella, vam assistir al toc d'algunes de les campanes de la Seu Vella. Esperàvem veure i sentir les cinc campanes de baix, que anomenem litÚrgiques i fins i tot l'horària, tot i que ja hem escrit en altres llocs que aquesta campana ha de romandre fixa, per tocar exclusivament les hores de dia i de nit.

El nostre desencant fou gran, per diversos motius:


Se'ns parlà d'una possible reparació per què els mecanismes puguen tornar a funcionar, i així “recuperar” un toc mecànic, ben allunyat de les nostres tradicions.

Creiem que és el moment de fer una petita actuació molt més atrevida, per recuperar poc a poc el sentit principal del campanar, ço és el seu gran valor com a instrument musical.

També és de veres que en la nostra comunicació al Simposi “El Campanar de la Seu Vella de Lleida - Els Campanars Gòtics a la Corona d'Aragó” nosaltres vam proposar un ample conjunt d'actuacions, entre els quals hi destacava la reposició de l'estructura fixa de la campana horària, la refosa d'un conjunt de campanes nou i la ubicació de les actuals campanes en altre lloc.

No obstant, i sense perdre de vista aquesta actuació global, hi proposem les següents actuacions a curt termini:


Amb aquesta actuació, que no supera els tres milions de pessetes (18.000 €) es recupera


Naturalment, en una fase posterior, caldrà replantejar els temes ja indicats en la nostra comunicació, però aquesta actuació pot servir no sols per recuperar el toc de les campanes actuals, així com per marcar la línia d'actuació futura, de respecte a la sonoritat, i d'accessibilitat a una sala actualment vedada als visitants.

Dr. Francesc LLOP i BAYO
Antropòleg
València, 22 de novembre de 2001
 • Catedral de Santa Maria, Seu Vella - LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanes: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © LLOP i BAYO, Francesc (2001)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2022
  Convertir a PDF