Inauguraciˇ de la Maria de la Seu de XÓtiva

La Maria tocant
El 31 de juliol de 1999 fou inaugurada, desprÚs d'un any d'intensa espera, la campana Maria de la Seu de XÓtiva. La Generalitat Valenciana ha finanšat els 5.000.000 pta que costava la campana, mentre que la Junta d'Alets i altres institucions de XÓtiva han finanšat la pujada i posta en funcionament.
La campana havia segut refosa en 1998 per˛ degut a les obres dels carrers del centre hist˛ric de XÓtiva, no havia pogut entrar la gran grua necessÓria per pujar-la al campanar. La campana estÓ dotada de truja de fusta, aixÝ com de un motor d'impulsos i d'un electromall. No obstant foren tocades manualment per a l'anunci de la festa de Sant Feliu les quatre campanes del campanar, per campaners vinguts d'Albaida, Llutxent, Quesa i ValŔncia. Degut al volum de la Maria (157 cm de diÓmetre) feren falta tres campaners per al seu vol manual.
La campana Maria al vol
La Maria estÓ afinada a l'estil dels carillons europeus, en una tonalitat de la tercera major. ServirÓ de base per al futur carillˇ de tres octaves de la Seu, que es farÓ a partir de les vint campanes existents. El carillˇ serÓ dotat d'un teclat i d'electromalls per al toc manual i automÓtic, unint-se aixÝ a la sÚrie de carillons de concert.

Preparaciˇ de la Maria

La campana Maria de la Seu de XÓtivaEl dia 16 de juliol de 1998, per la vesprada, arribava la nova campana "Maria" per a la Seu de XÓtiva. els treballs es realitzen amb la direcciˇ tŔcnica de Clemar SalatÝn i Miguel Carrizo.
Els tŔcnics de l'empresa "2001 Bells" de Massanassa han comenšat a preparar la campana, per a que puga anar a XÓtiva al final de la setmana pr˛xima.La campana Maria de la Seu de XÓtiva
La campana Maria de la Seu de XÓtivaEs tracta d'una campana de 1568 mm de diÓmetre, de nota Do2, amb la tercera major.
La campana conserva alguns elements com la imatge de la Mare de DÚu de la Seu de la "Maria" anterior, que fou refosa per estar trencada.La campana Maria de la Seu de XÓtiva
La campana Maria de la Seu de XÓtivaLa campana ha estat fosa en Koninklijke Eijsbouts de Asten (Holanda) sota la direcciˇ tŔcnica de Bert Augustus. SerÓ exposada i bene´da en XÓtiva el pr˛xim cap de setmana, i pujada i pujada a partir del dilluns 27 de juliol, per poder sonar per a la festa de la Mare de De┌ de la Seu. El treball de refosa de la campana, de restauraciˇ de la truja de fusta i de mecanitzaciˇ, que puja prop de 5.000.000 pta ha segut pagat Ýntegrament per la Direcciˇ General de Promociˇ Cultural i Patrimoni ArtÝstic de la Generalitat Valenciana. Els treballs accessoris, com la pujada i la instalĚlaciˇ de la campana, que superen el miliˇ de pessetes, seran finanšats per una subscripciˇ popular, animada pels Alets de la Mare de DÚu.
Francesc LLOP i BAYO (1999)
 • X└TIVA: Campanes, campaners i tocs
 • 2001 BELLS (TORRENT) : Intervencions
 • CAMPANEROS DE QUESA (QUESA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA (VAL╚NCIA) : Tocs i altres activitats
 • Restauraciˇ de campanes: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA
  Campaners de la Catedral de ValŔncia
  Buscar campana, campanar, poblaciˇ, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  ę LLOP i BAYO, Francesc (1999)
  ę Campaners de la Catedral de ValŔncia (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2019
  Convertir a PDF