Les campanes repicaran amb el so de l’any 1869

Campaners de Valls recuperarà el toc manual de les que hi ha a l’església de Sant Joan per la festa major, que comença dissabte


Imatge dels campaners de Sant Joan a la parròquia de Sant Joan de Valls - Autor: TUDÓ, Alba / DIARI DE TARRAGONA

«Aquestes campanes, les de Sant Joan, no s’havien tocat manualment des de les Decennals del 2011. No hi havia una infraestructura fàcil i nosaltres n’hem muntat una amb cordes similar a la que van fer els campaners de les Borges», explica un dels membres dels Campaners de Valls, Jordi Robert.

El campanar de l’església de Sant Joan de Valls tornarà a tenir tocs manuals de les campanes en el marc de la Festa Major de Sant Joan d’enguany. De fet, la iniciativa s’emmarca en un procés més ampli de revalorització de les campanes i els campanars de la ciutat que ha de culminar, en un primer moment, amb les Festes Decennals. Un dels objectius amb els quals es treballa de cara la Candela és la incorporació de braços a les campanes per facilitar que es puguin ventar.

De moment, durant aquesta festa major, les campanes es tocaran a batallades i s’està treballant perquè algunes de les campanes també es puguin ventar. Els tocs manuals es realitzaran el primer dia de festes, el dia 20 a la tarda, i també el dia 23 al migdia i a les Completes, i el dia 24 a l’Ofici.

La iniciativa de tot plegat sorgeix dels Campaners de Valls, grup que s’ha gestat en els darrers anys al voltant del toc manual de les campanes del campanar de Sant Antoni, recuperat l’any 2013 i amb el suport de la Parròquia de Sant Joan.

«El fet de tocar manualment les campanes implicarà que el so no sigui el mateix al qual estem acostumats amb els martells elèctrics», diu Robert. Afegeix que «a més s’ha fet un procés de recerca sobre els tocs que hi havia a la ciutat antigament. Un dels documents que ha estat més útil és una consueta de tocs titulada Llibreta de totes les obligacions que té el campaner de la parròquia de Sant Joan Bautista de Valls.

Aquesta llibreta està copiada l’any 1907 d’un quadern de l’any 1869. De fet, la distribució de les campanes d’aquesta llibreta és prèvia a la construcció del campanar de Sant Joan. En tot cas, les anotacions i l’actual toc mecanitzat han servit de referència per crear els tocs que es podran escoltar durant aquesta festa major.

No es van salvar per la guerra

Les campanes de l’Arxiprestal de Sant Joan no es van salvar, en la seva majoria, de la destrossa de la Guerra Civil. Així doncs, les grans campanes que havien ocupat el campanar –i els anteriors campanars– com podien ser la de Santa Tecla (abans Santa Úrsula), la de Sant Joan (o Joana), la del Roser, van acabar utilitzant-se per fer material de guerra.

El conjunt actual de campanes de l’església de Sant Joan està format per set peces. Les dues més conegudes són les que marquen les hores i els quarts. Destaquen també les dues més petites, la Penc-penc dedicada a Santa Magdalena de l’any 1766 i la Francisca, provinent del convent de Sant Francesc i fusa l’any 1940.

L’última en col·locar-se va ser la Candela, un regal dels vallencs de fora vila de les últimes Festes Decennals l’any 2011.

TUDÓ, Alba

Diari de Tarragona (15-06-2020)

  • Parròquia de Sant Joan Baptista - VALLS: Campanes, campaners i tocs
  • VALLS: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE VALLS (VALLS) : Tocs i altres activitats
  • Campaners: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Diari de Tarragona (2020)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0