De beiaard speelt de komende 2 jaar ‘In Mijn Stroatje’, ‘We Zullen Doorgaan’, ‘Twee Meisjes’ en ‘Klokke Roeland’

De beslissing is gevallen. 5.305 mensen hebben de voorbije weken meegestemd voor de liedjes die de komende twee jaar te horen zullen zijn in het stadscentrum. De beiaard zal - vanaf Pasen - de nieuwe nummers laten klinken door de galmgaten van de Belforttoren.


De Gentse beiaardtrommel - Autor: NIMMEGEERS, Wannes / HLN

Klokke Roeland bleef, dat stond vast. Maar voor de overige 3 nummers mochten de Gentenaars kiezen uit een lijst die Stadsbeiaardier Kenneth Theunissen had opgesteld. Makkelijk is dat niet, niet elk nummer kan zomaar op een beiaardtrommel worden geprogrammeerd. En niet elk nummer blijft mooi als het door klokken wordt gespeeld.

Uiteindelijk hebben de Gentenaars gekozen voor ‘In mijn stroatje’ van Walter De Buck (853 stemmen), ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy (843 stemmen) en ‘Twee meisjes’ van Raymond van het Groenewoud (786 stemmen). Die nummers en Klokke Roeland zullen afwisselend, om het kwartier, tussen 8 en 22 uur afgespeeld worden, elke dag. Ne me quitte pas van Jacques Brel valt met 695 stemmen juist uit de boot.

Pinnetjes

“Ik ben zeer tevreden dat de Gentenaars massaal gekozen hebben”, zegt cultuurschepen Sami Souguir. “Met ‘In mijn stroatje’ van Walter De Buck komt er opnieuw een echte Gentse klassieker uit de beiaard. Klokke Roeland is dan weer zo verbonden met het belfort dat we vonden dat het een definitieve stek verdiende.”

Het is nu aan de stadsbeiaardier om de juiste pinnetjes in de 17.500 gaatjes van de 360 jaar oude beiaardtrommel te steken. Die pinnetjes even het signaal aan de hamers die tegen de klokken slaan, en zo de melodieën vormen. Om de twee jaar krijgt de trommel een onderhoudsbeurt, en op dat moment worden de liedjes vervangen. Het versteken van de pinnetjes zal de stadsbeiaardier al snel enkele dagen werk kosten.

VAN DAMME, Sabine

HLN (18-03-2021)

 • Belfort - GENT: Bells, bell ringers and bell ringing
 • GENT: Bells, bell ringers and bell ringing
 • Carillons: Bibliography

   

 • Back to previous page
 • Main menu CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © HLN (2021)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Updating: 29-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 53 Visitants: 53 Usuaris: 0