Alberic restaura el seu rellotge mecànic centenari i el converteix en una peça monumental única

A Alberic, les hores les marca una obra d'art. Ja ha finalitzat la renovació i modernització del rellotge mecànic del campanar de l'església de Sant Llorenç Màrtir d'Alberic. Els treballs executats en els últims mesos han permés que el mesurador que es va construir al voltant dels anys vint del segle passat es convertisca en una peça única entre els campanars valencians, pràcticament en una obra de col·leccionista. Feia dècades que no s'actuava amb el rellotge (exactament des dels anys cinquanta), per la qual cosa havia quedat deteriorat. “Es tracta d'un dels pocs rellotges monumentals que encara funciona a la Ribera i per tant li dóna un valor patrimonial afegit al campanar. El seu funcionament és perfecte. Pocs pobles de la Comunitat Valenciana poden dir que tenen el seu rellotge mecànic en funcionament. És recobrar l'essència, la història o els orígens del poble. Una obra d'art al servei de la ciutadania. Si es cuida a partir d'ara pot durar altres cent anys”, argumenta l'artesà rellotger encarregat de la restauració, José Manuel Albalat, que té la seua empresa a València.

El rellotge va ser obra de Vicente Blasco de Roquetes, però en ell consta una inscripció en la qual es llig "S. Manclús/València", una empresa de prestigi en la qual treballen des de fa dècades autèntics artesans, perfectes coneixedors de les més antigues tècniques i modernes tecnologies. Manclús treballava amb els Germans Roses, originalment de Atzeneta però que després es van traslladar a Silla. El rellotge, de muntatge elèctric, està en funcionament i la transmissió a les campanes de quarts i de les hores es realitzava, per tant, per uns llargs cables i per esquerres. Ara s'ha netejat per a extraure el greix consolidat durant dècades. Després d'això s'ha comprovat que el funcionament és mil·limètric i s'ha aprofitat per a automatitzar els tocs tant dels quarts com de les hores. Gràcies a un programador, comencen els tocs a les huit del matí i finalitzen a les deu de la nit. Només en la Nit de Cap d'Any s'allargarà fins a la mitjanit. A més, s'han instal·lat unes electró maces elèctriques en les campanes del rellotge, a dalt de les campanes de l'església, per als tocs dels quarts i de les hores. El rellotge és en estada tancada del cos superior i anteriorment li van substituir tant la mostra interior com l'exterior. “El rellotge del campanar és una peça única i per això volíem restaurar-lo per a assegurar el seu futur. S'ha fet un treball minuciós i perfeccionista que ha possibilitat que hui es compte amb una vertadera obra d'art. Han de saber-ho els nostres veïns i veïnes quan escolten sonar les campanes cada hora”, explica l'alcalde d'Alberic, Toño Carratalá.

Nota de l'editor El text conté multitud d'errors. Entre altres, els més greus:

  • En primer lloc, la substitució d'un rellotge mecànic per un ordinador no és una restauració, és una destrucció patrimonial.

  • En segon lloc l'empresa MANCLÚS, desapareguda fa molts anys, no tenia absolutament res a veure amb la nissaga ROSES, ubicats a Atzeneta d'Albaida, a València i a Silla; pel contrari eren empreses competidores.

    (Nota de Francesc LLOP i BAYO - 19-06-2020)

    AJUNTAMENT D'ALBERIC

    (18-06-2020)

  • Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
  • ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
  • ALBALAT, JOSÉ MANUEL (VALÈNCIA) : Intervencions
  • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia
  • Rellotges: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 73 Usuaris: 1 - francesc