Les campanes del Carme repiquen amb so renovat

El Carme (Maó) ha inaugurat, un dia assenyalat com és el dia de la Immaculada Concepció, el campanar de la parròquia, que acaba de reformar després de mesos d’esforç.

En total s’han col·locat tres campanes:

Entre el 20 i el 23 de novembre es dugueren a terme les obres més delicades i voluminoses del campanar com va ser el canvi de les tremuges de les campanes a càrrec de l’empresa valenciana Relojes y Campanas. La feina va començar traient les reixes que tancaven les finestres del campanar i es van despenjar les campanes per treure les tremuges velles. El matí següent es van baixar les campanes al carrer i, una vegada en terra, es va posar la tremuja de llenya que permet fer el volteig tradicional i es van fixar ben fort els anclatges que aguanten tot el pes del bronze de la campana. Quan la campana tornava a estar llesta s’enlairava per poder-la situar a la finestra que serà la seva ubicació definitiva. Després van continuar les feines d’instal·lació dels motors per poder fer el volteig i les proves de velocitat per tal de determinar el ritme del volteig, del bandeig i dels tocs.

Una vegada els campaners van acabar la seva feina arribava el torn dels manobres que es van encarregar d’arreglar els anclatges de les parets on hi ha les campanes i els trencs que presentava l’interior del campanar, així com substituir les pedres que amenaçaven de caure. També s’han aprofitat les obres per millorar l’escala d’accés al campanar arreglant els escalons, que estaven molt desgastats pel pas del temps.

Dia 8, per fi, s’han pogut fer sonar al mateix temps tots els tocs, cosa que no hauria estat possible sense la generositat dels creients, amb les aportacions dels quals s’ha pogut dur a terme aquesta reforma del campanar.

Des de la Parròquia agraeixen una vegada més l’ajuda dels fidels en el manteniment de la comunitat.

Aquesta informació s’ha extret del reportatge especial “Campanes del Carme”, publicat al Full de la Parròquia del Carme.

MITJANS DE COMUNICACIÓ DEL BISBAT
Diòcesi de Menorca (08-12-2018)
 • Parròquia de la Mare de Déu del Carme - MAÓ: Campanes, campaners i tocs
 • MAÓ: Campanes, campaners i tocs
 • RELOJES & CAMPANAS MONUMENTALES (NÀQUERA) : Intervencions
 • Reparació de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Diòcesi de Menorca (2018)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-01-2023
  Convertir a PDF