Bendició i toc de les campanes de Sant Antoni Abat de València

El campanar de Sant Antoni Abat de València

Toc inaugural de les campanes restaurades

Sant Antoni Abat – València - 31-01-1999

Festa de Sant Joan Bosco i I centenari de la vinguda dels Salesians a València

El campanar de Sant Antoni Abat i les seus quatre campanes han sigut restaurats per la Direcció General de Promoció Cultural i Patrimoni Artístic de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana. Les campanes, que estaven silencioses i oblidades durant més de quaranta anys, són un senyal sonor i un document de la història recent de la parròquia i del barri.

La campana menor, de 30 cm de diàmetre i d'uns 15 quilos de pes, porta una senzilla inscripció, sense indicar l'autor: "ABE MARIA GRACIA PLENA AÑO 1861". La campana nº 2 i la "Maria del Carmen" (nº 3) són producte d'un moment històric complicat. Construïdes en plena RepÚblica, no porten cap signe religiós que les identifique com a sagrades: ni creus ni imatges. La menor, de 40 cm de diàmetre i uns 37 quilos de pes, sols porta el nom dels autors: " ROSES HERMANOS / Avda. Peris Y Valero / VALENCIA " i l'any " AÑO 1934 ". La major, de 50 cm. de diàmetre i uns 72 quilos de pes, completa la inscripció anterior en un concís " MARIA DEL CARMEN ".

La campana major recorda, encara, l'autonomia municipal dels Orriols, abans que fora un barri de València: " MANVEL CANOBAS ME HIZO SIENDO VICARIO EL PADRE VICENTE CEBBIA / Y ALCALDE Dn MATIAS BELLVER Y REGIDORES Dn SIMON SENIS Y / Dn MANVEL SANCHO A ESPENSAS DEL PVEBLO I DEMAS VECINOS. ANO 1878 " La campana està decorada per quatre imatges de Sants: Sant Josep, Sant Antoni, els Sants de la Pedra i un quart sant. L'autor és Manuel Canobas, i és la seua Única campana coneguda, que té 69 cm de diàmetre i uns 190 quilos de pes.

El treball de reconstitució de les campanes ha sigut fet per "2001 BELLS", que tenen els tallers en Massanassa, i que han restaurat les "truges" o contrapesos de fusta, i afegit motors "Movotron" i un ordinador "Apollo" de la firma Clock-O-Matic, que asseguren la reproducció dels tocs tradicionals sense impedir els tocs manuals.

Programa

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • 2001 BELLS (TORRENT) : Intervencions
 • GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Gremi de Campaners Valencians (1999)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-09-2020
  Convertir a PDF