Església parroquial de Sant Llorenç - VELILLA DE CINCA / VILELLA DE CINCA (ARAGÓN)

Església parroquial de Sant Llorenç - VELILLA DE CINCA / VILELLA DE CINCA ARAGÓN

Campanas actuales

Maria del Pilar (1)

(Referencia 15212)

Localización Sala de les campanes
Diámetro (en cm) 72
Altura del bronce 61
Borde 7
Peso aproximado (en kilos) 216
FundidorMURUA, VIUDA DE
Año fundición 1943
Descripción La campana té al terç una sanefa amb diversos motius de tipus vegetals. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VIUDA DE MURUA / VITORIA". Al mig peu disposa d'una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "MARIA DEL PILAR AÑO 1943".
tercio (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Medio (M) (06) (marca de fàbrica) "VIUDA DE MURUA / VITORIA"
Medio pie (MP) (2 cordons)
(06) "MARIA DEL PILAR AÑO 1943"
(2 cordons)
Pie (3 cordons)
Toques tradicionales de campanas Repic y volteig (bandeo) manual. Tocs horaris.
Toques actuales de campanas Repic automàtic i toc de les hores.
Yugo Ferro Murua
Estado actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro. Els elements iconogràfics i inscripcions de la cara interior de la campana es llegeixen amb dificultats perquè una capa de brutícia les tapa. Conserva una maça exterior que servia per a tocar les hores i està mecanitzada amb electromall monofàsic.
Mecanismos de toque (04) maça horaria (desconectada), (09) electromall monofàsic
Intervenciones La campana va ser fosa l'any 1943 als tallers de la foneria Viuda de Murua, ubicada a Vitoria (Euskadi). Segurament la mateixa foneria va fabricar la truja i instal·lar la campana a la torre. Entorn de l'any 2000 Relojes Pallás la va mecanitzar amb electromall monofàsic.
Propuestas Vist l'estat del conjunt és fonamental restaurar la campana. En primer lloc cal netejar-la per dins i per fora. Aquesta neteja serviria per a eliminar la capa de brutícia que té a la superfície (especialment a l'exterior) i recuperar la sonoritat original. Seguidament caldria canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El perfil de la truja de fusta ha de seguir necessàriament el de les antigues (o de pobles pròxims). Per últim es podria mecanitzar amb motor de volteig per impuls, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar manualment la campana.
Protección Protecció genérica per formar part d'un Be Inventariat.
Valoración Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autores de la documentación

  • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Antoni, SARRIÓ ANDRÉS, Pau Maria [XXVII Beca "Amanda Llebot" de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)] (13-07-2017)
Editor de la ficha ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 20-02-2019
10 Fotos

Valera (2)

(Referencia 15213)

Localización Sala de les campanes
Diámetro (en cm) 82
Altura del bronce 72
Borde 8
Peso aproximado (en kilos) 319
FundidorVILLANUEVA SÁENZ, FERNANDO
Año fundición 1965
Descripción La campana té una simple inscripció al terç amb el seu nom i la data de benedicció: "VALERA - FEBRERO - 1965". Aquesta és incisa, feta seguint un model habitual de la foneria de Fernando Villanueva. Té al mig una creu amb pedestal.
tercio (T) (cordó)
(00) "VALERA - FEBRERO - 1965"
(2 cordons)
(cordó)
Medio (M) (00) (Creu amb pedestal)
Medio pie (MP) (3 cordons)
Toques tradicionales de campanas Repic i volteig (bandeo) manual.
Toques actuales de campanas Repic automàtic.
Yugo Ferro Fernando Villanueva.
Estado actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro. És una campana de ferro, per tant té un color d'oxidació diferent al del bronze. No disposa d'anses i està fixada a la campana amb uns tirants. Té batall lligat i està mecanitzada amb electromall monofàsic.
Mecanismos de toque (09) electromall monofàsic.
Intervenciones La campana va ser fosa l'any 1965 als tallers de la foneria de Fernando Villanueva de Villanueva de la Serena (Badajoz). És una campana característica d'aquesta foneria que va idear un sistema per fabricar campanes de forma més barata: eliminar les anses i fabricar truges de ferro foses d'una peça. A més canviaren en alguns casos el bronze pel ferro, material molt més barat però amb un resultat sonor més que deficient. Entorn de l'any 2000 Relojes Pallás la va mecanitzar amb electromall monofàsic.
Propuestas Vista la deficiència sonoritat de la campana recomanem canviar-la per altra de bronze. La campana vella es podria guardar.
Valoración Campana sense cap valor, pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autores de la documentación

  • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Antoni, SARRIÓ ANDRÉS, Pau Maria [XXVII Beca "Amanda Llebot" de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)] (13-07-2017)
Editor de la ficha ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 20-02-2019
7 Fotos
  • Volver a la página anterior
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualización: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0