Ermita de l'Aparició de la Mare de Déu de Vallivana - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Vallivana (1)

(Referència 14487)

Localització Espadanya
Diàmetre 30
Pes real 15
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1953
Descripció La campana té una simple inscripció al mig: "VALLIVANA". Aquesta indica el nom de la campana i està incisa, fet que permet intuir que es va afegir amb posterioritat a la fosa del bronze. Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "VALLIVANA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / GRAO VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Toc a distància per mitjà de la cadena unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Toc esporàdic.
Truja Fusta Antiga.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'Ermita. La instal·lació és tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional local i un cigonyal amb cadena per tocar-la a distància. Les peces de la truja de fusta i ferratges estan en regular estat de conservació per la continua acció dels agents climàtics. Disposa de batall.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1953 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La Parròquia de Santa Maria de Morella va aportar material per abaratir el cost de la campana, que va ser comprada junt amb altres dos destinades a l'Ermita de Santa Llúcia i la de Sant Pere del Moll.

La campana estava ja fosa quan va ser adquirida, per aquest motiu les inscripcions són incises, afegides quan la compraren. Aquest procediment de fosa seriada de campanes és típic de la foneria de Salvador Manclús i el seu predecesor Manuel Roses Vidal. La campana va ser enviada a Morella i la truja es va confeccionar allí. Per aquest motiu el perfil de la truja segueix els models locals.
Propostes La instal·lació es deu restaurar respectant al màxim la truja. Aquesta es deu tractar per evitar la degradació de la fusta i en cas de canviar-la, la nova deu seguir fidelment el perfil de l'actual. Es deu mantenir el toc manual per mitjà del cigonyal.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-08-2018
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF