Nostra Senyora de la Misericòrdia de Roca-Cuiper - MELIANA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Tiplet (1)

(Referència 2900)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 37
Pes aproximat (en quilos) 29
FonedorARGOS
Any fosa 1775ca
Descripció Les inscripcions que tenia al terç varen ser esborrades, de forma que sols queda una lletra "A".
Terç (T) (2 cordons)
(inscripció esborrada amb radial per la foneria Manclús, sols queda una lletra: ".....A......" )
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (09) (Creu amb pedestal)
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats i estreles)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà del cigonyal.
Truja Ferro pintada de verd
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'església amb truja de ferro pintada de color verd i cigonyal per voltejar-la. Aquesta està oxidada pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. Té un batall lligat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal.
Intervencions Les inscripcions d'aquesta campana varen ser esborrades, possiblement quan va ser instal·lada a la parròquia, de forma que no es poden llegir ni saber la data exacta de fosa. No obstant això, els elements decoratius (que es conservaren) permeten datar-la entorn de l'any 1775. Aquests elements recorden a les campanes foses pels membres de la família Argos, campaners actius especialment durant la segona meitat del segle XVIII a diverses poblacions de l'Arxidiòcesi de Zaragoza i algunes poblacions de Castelló.

Sembla que la truja es va fer quan instal·laren la campana, possiblement de forma casolana.
Propostes Una futura restauració devia dotar a la campana amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria conservar el toc manual o dotar-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Finalment cal reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (23-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2018
2 Fotos

Sant Isidre Llaurador (2)

(Referència 3826)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 70
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1970
Descripció La campana té un conjunt d'inscripcions incises, afegides quan ja estava fosa la campana. Al terç comença una que continua al mig: "EM DIUEN". Al mig està la resta: "ISIDRE LLAURADOR / ME BENEI L´ARQUEBISBE DE VALENCIA / SENT RECTOR MOSSEN JOSEP MANUEL / FANDOS FERRADA FEBRER 1970". Aquesta inscripció indica el nom de la campana i part de la seua història perquè fa referència a l'acte de benedicció, al rector que estava a la parròquia i al mes en què es va beneir. Igualment té al mig una senzilla oració a Sant Isidre, ubicada als dos costats del crucifix: "SANT ISIDRE / PREGEU PER / LLAURADOR / NOSALTRES". També al mig apareix la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment té al mig peu el nom dels padrins (i segurament també donants) de la campana, reparteix en dos nivells: "ME DEC ALS MEUS PADRINS RAMON I VICENT PERIS RUIZ / I A LES SEUES DONES ROSA I LOLITA".

El conjunt d'inscripcions d'aquesta campana són singulars dins de l'època en què va ser fosa perquè fan ús del valencià quan era una pràctica generalitzada l'ús de l'espanyol.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "ME DIUEN"
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "SANT ISIDRE / PREGEU PER" / (Crucifix) "LLAURADOR / NOSALTRES"
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "ISIDRE LLAURADOR / ME BENEI L´ARQUEBISBE DE VALENCIA / SENT RECTOR MOSSEN JOSEP MANUEL / FANDOS FERRADA FEBRER 1970"
(09) (Immaculada Concepció)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "ME DEC ALS MEUS PADRINS RAMON I VICENT PERIS RUIZ"
(cordó)
(06) "I A LES SEUES DONES ROSA I LOLITA"
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'església amb truja de ferro pintada de color verd. Aquesta està oxidada pel pas del temps i l'acció dels agents climàtics. Està mecanitzada amb motor de vol continu i té un batall lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1970 als tallers de la foneria Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica, garlandes o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana. La mateixa foneria la va instal·lar a l'espadanya i mecanitzar.
Propostes Una futura restauració devia dotar a la campana amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls. També es podria mecanitzar la campana amb electromall monofàsic. Finalment cal reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (23-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-07-2018
5 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0