Ermita Sant Joan Nepomuceno - SERRATELLA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sant Joan Nepomuceno (1)

(Referència 2857)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 44
Pes aproximat (en quilos) 49
Any fosa 1764
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "SAN✱JUAN✱NEPOMUCENO✱M.✱DESARRATELLA✱". Aquesta té totes les paraules unides, segurament per motius d'espai i la "J" de "JUAN" està parcialment esborrada per efecte de la soldadura. Deixant els espais corresponents la inscripció seria així: "SAN ✱ JUAN ✱ NEPOMUCENO ✱ M. ✱ DE SARRATELLA ✱". La lletra "M." possiblement és l'abreviatura de "MÀRTIR". Aquesta inscripció indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i el poble. Que figure el nom del poble és poc comú al segle XVIII. Al mig apareix junt al pedestal de la creu la data de fosa: "AÑO / I764".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"SAN✱JUAN✱NEPOMUCENO✱M.✱DESARRATELLA✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "AÑO" (creu amb pedestal) "I764"
(02) (sargantana)
(06) (Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu 2 cordons
Tocs tradicionals de campanes Es tocava a distància.
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'un cable unit al cigonyal.
Truja Truja de ferro i braç de fusta amb cigonyal
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb accessoris per al toc manual a distància.
Estat anterior La campana estava badada, de dalt a baix, a causa d'haver posat el batall original, destinat a ser lligat a la batallera, amb una de les banyes pessigada a l'anella interior, de manera que tocava desplaçat i molt alt. Tenia una truja amb el braç i capçal de fusta i una peça central de xapa metàl·lica.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un cigonyal per voltejar-la des de dins de l'ermita i batall lligat.
Mecanismes de toc (03) Cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1764 per un mestre campaner desconegut, poc abans de finalitzar les obres de construcció de l'ermita. A mitjans del segle XX es canvia part de la truja original, afegint una peca metàl·lica nova entre el braç i el capçal de fusta. Una subvenció de la Generalitat Valenciana en 2005 permet de començar la primera fase de la restauració de la campana. Aquesta es va soldar i Industrias Manclús la va dotar amb truja nova de fusta.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • LLOP i BAYO, Francesc [Restauració de la campana] (20-09-2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-03-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-08-2018
29 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 83 Visitants: 82 Usuaris: 1 - francesc