Parròquia de Sant Bertomeu de Cogullada - CARCAIXENT COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Santa Bàrbera (1)

(Referència 3689)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 71
Pes aproximat (en quilos) 207
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1954
Descripció Té dos grups de dos cordons al terç. Seguidament, al mig hi ha una creu de calvar i apareix la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA VALENCIA". També al mig té una interessant inscripció amb una al·lusió a la funció de la campana i algunes dades històriques: "SOY LA VOZ DE DIOS / QUE LLAMO A LOS CRISTIANOS A SU TEMPLO / MI NOMBRE "SANTA BARBARA" / MI NACIMIENTO PARA ESTA IGLESIA / "EL DIA 19 DE SEPTIEMBRE DE 1954". A continuació, al mig peu trobem dos grups de dos cordons i entre ells altra inscripció amb el nom del rector: "ME BAUTIZO EL RDO. D. MANUEL CERDA PORRES". Finalment, disposa de tres cordons en el peu.
Terç (T) (2 cordons) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu afloronada)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA VALENCIA"
(06) "SOY LA VOZ DE DIOS / QUE LLAMO A LOS CRISTIANOS A SU TEMPLO / MI NOMBRE "SANTA BARBARA" / MI NACIMIENTO PARA ESTA IGLESIA / "EL DIA 19 DE SEPTIEMBRE DE 1954"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(06) "ME BAUTIZO EL RDO. D. MANUEL CERDA PORRES" /
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús
Estat actual La campana no té anses, d'acord amb el model usual de treball de l'empresa en els anys 50. En conseqüència la truja de Manclús, probablement del moment de la mecanització, es va adaptar a aquesta circumstància. El batall té cables de seguretat, que no asseguren la caiguda en cas de trencament per l'absència d'abraçaderes.
El motor instal•lat no reprodueix el toc tradicional i no permet els tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions La campana fou dotada de truja de ferro Manclús i mecanitzada per la mateixa empresa al voltant de la dècada dels 60 o 80.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Caldria mecanitzar-la amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (16-11-2004)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-10-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-10-2021
15 Fotos

Nostra Senyora de la Salut (2)

(Referència 2910)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 74
Pes aproximat (en quilos) 235
FonedorROSES
Any fosa 1803
Descripció La campana té set anses i al terç dos grups de dos cordons. Entre ells hi ha una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "# NVESTRA # SEÑORA # DELASALVD #". Al mig hi ha una creu de calvari, la representació de la Salus Populi Romani o Mare de Déu de la Salut i una inscripció amb l'autor de la campana: ME FVNDIO / ROSES DE / CHELLA / AÑO I803". Aquesta està rodejada per una sanefa amb raïms i disposa de dos xiprers. Finalment, al mig peu hi ha cinc cordons i al peu dos més.
Terç (T) (2 cordons) /
"# NVESTRA # SEÑORA # DELASALVD #" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i 2 xipresos a cada banda)
(06) (Mare de Déu de la Salut / Salus Populi Romani) / "ME FVNDIO / ROSES DE / CHELLA / AÑO I803"
Mig peu (MP) (5 cordons: el 1, 3 i 5 més gruixos)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Rivera
Estat anterior L'any 2004 el batall tenia cables de seguretat, que no asseguren la caiguda en cas de trencament per l'absència d'abraçaderes. El motor que tenia instal·lat no reproduïa el toc tradicional i no permetia els tocs manuals.
Estat actual Bon estat. La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de Campanas Rivera i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana fou dotada de truja de ferro Manclús i mecanitzada per la mateixa empresa entre els anys 60 o 80 del segle XX. En 2021 ja l'havien restaurat. Durant els treballs s'ha canviat la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització també es va renovar amb la instal·lació d'un motor d'impuls i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (16-11-2004)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (10-10-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-10-2021
25 Fotos

La gran (3)

(Referència 2780)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 82
Pes aproximat (en quilos) 319
Any fosa 1528
Descripció La campana té una poc habitual inscripció extesa en dues línies: " + tituLus trium faLis ihs nasarenus rex iudeorum miserere no /bis any miL ccccc xxviii" En realitat hauríen d'haver escrit TITULUS TRIUMPHALIS IESUS NAZARENUS REX IUDEORUM MISERERE NOBIS, que significa MARCA TRIOMFAL (en realitat "transcipció del cartell") DE JESÚS EL NATZARÈ REI DELS JUEUS. Després continua en valencià ANY 1528. No obstant, té les característiques d'una campana potser que un segle més antiga.
Entre mig de la segon línia del text hi ha dos Ecce Homo (o millor dit Varó de Dolors) i dos Mare de Déu amb Nen, aquestes en les parts laterals mentre que el Crist està en la part central, tant exterior com interior.
Terç (T) (3 cordons)
" + tituLus trium faLis ihs nasarenus rex iudeorum miserere no" /
(2 cordons)
(00) (Ecce Homo) "bis any"
(09) (Mare de Déu erecta amb Nen) "miL ccccc"
(06) (Ecce Homo) "xxviii"
(03) (Mare de Déu erecta amb Nen) /
(2 cordons)
"te deum laudamus" (repetit 4 vegades amb garlanda vegetal entre una i altra - monotip) /
(2 cordons)
Mig (M) (garlanda amb flors) (09) (nuc i beta - a l'extrem) "ave maria"
Mig peu (MP) (3 cordons, el del mig més gruix)
Truja Ferro Manclús
Estat actual Ansa batallera orginal substituïda per una trepanada i amb dos cargols. El batall té cables de seguretat, que no asseguren la caiguda en cas de trencament per l'absència d'abraçaderes. El motor instal•lat no reprodueix el toc tradicional i no permet els tocs manuals.
Mecanismes de toc (09) motor continu volteig - electromall trifàsic
Intervencions La campana fou dotada de truja de ferro MANCLÚS i mecanitzada per la mateixa empresa.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145358
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (16-11-2004)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-12-2020
48 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 99 Visitants: 99 Usuaris: 0