Parròquia de Santa Maria del Mar - VALÈNCIA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Maria del Pilar (refosa)

(Referència 13264)
Diàmetre (en cm) 50
Pes aproximat (en quilos) 72
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana que va resultar de la refosa d'aquesta reprodueix en part les inscripcions de l'antiga. En primer lloc, indicava l'advocació a la que estava dedicada i el nom del lloc per al qual va ser fosa: "MARIA DEL PILAR. PARROQUIA DE Sta. MARIA VILLANUEVA DEL GRAO". Seguidament comptava amb la següent inscripció: "VIRGEN SANTISIMA DEL PILAR ROGAD POR NOSOTROS MAYO DE 1940 XIX CENTENARIO DE SU VENIDA A ZARAGOZA". En ella dirigia una súplica a la Mare de Déu del Pilar, derivada de les Lletanies dels Sants, i a més commemorava el XIX Centenari de l'aparició de la Mare de Déu a l'Apóstol Sant Jaume a Zaragoza, fet que segons la tradició va tindre lloc l'any 40.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940, junt a altres quatre, als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Les noves campanes anaven a suplir el silenci deixat per la destrucció de les antigues l'any 1936. Entorn a 1959 aquesta es va badar i la baixaren per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa de la campana] (28-03-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-03-2016
Fotos

Sant Josep (refosa)

(Referència 3477)
Diàmetre (en cm) 85
Pes aproximat (en quilos) 356
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana comptava amb les següents inscripcions: "SAN JOSE PARROQUIA DE STA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO / MAYO 1940/ * JOSE GLORIOSO SIERVO DE DIOS SED NUESTRO AMPARO RUEGA POR NOSOTROS.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940, junt a altres quatre, als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Les noves campanes anaven a suplir el silenci deixat per la destrucció de les antigues l'any 1936. L'any 1960 es va canviar la truja de fusta d'aquesta campana per altra de ferro, que incorporava un cigonyal i una roda de vol per a una futura mecanització. Aquesta es va portar a terme l'any 1964, instal·lant un motor de vol continu. Entorn a 1995 aquesta es va badar i la baixaren per refondre-la als tallers de la foneria de Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria).

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-09-1999)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-03-2016
Fotos

Campanes actuals

Maria del Pilar (1)

(Referència 2414)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 59
Pes real (en quilos) 117
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció En primer lloc, compta amb la següent inscripció al terç: "MARIA DEL PILAR. PARROQUIA DE STA. MARIA VILLANUEVA DEL GRAO". En ella indica el nom de la campana i la parroquia per a la qual va ser fosa. Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. Seguidament, al mig peu, trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment compta amb la següent inscripció al mig peu: "REFUNDIDA EN 1959 / VIRGEN SANTISIMA DEL PILAR ROGAD POR NOSOTROS MAYO DE 1940 XIX CENTENARIO DE SU VENIDA A ZARAGOZA". Primerament indica la data en que es va fer aquesta campana i a continuació reprodueix la inscripció que portava l'antic bronze. En ella dirigia una súplica a la Mare de Déu del Pilar, derivada de les Lletanies dels Sants, i a més commemorava el XIX Centenari de l'aparició de la Mare de Déu a l'Apóstol Sant Jaume a Zaragoza, fet que segons la tradició va tindre lloc l'any 40.
Terç (T) (2 cordons) /
"MARIA DEL PILAR. PARROQUIA DE STA. MARIA VILLA NUEVA DEL GRAO"
(3 cordons)"
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (escut España)
(06) (Mare de Déu del Pilar)
(09) (marca de fàbrica)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(06) "REFUNDIDA EN 1955"
(cordó)
" VIRGEN SANTISIMA DEL PILAR ROGAD POR NOSOTROS MAYO DE 1940 XIX CENTENARIO DE SU VENIDA A ZARAGOZA."
(cordó)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava i repicava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes per mitjà de llargues cordes, variant la utilització en funció del toc interpretat.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a la volta de la Sala de les Campanes, entre unes bigues de fusta. Comptava amb truja de ferro de la foneria Manclús, així com cigonyal i motor de vol continu.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impulsos (09)
Intervencions Entorn a l'any 1959 es va badar la campana menor del conjunt, i la baixaren per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Fosa la nova campana, va quedar ubicada al mateix lloc que l'anterior i es va dotar de truja de ferro i un cigonyal. Al mateix temps es va instal·lar una roda per a una futura mecanització. Aquesta es va portar a terme l'any 1964, instal·lant un motor de vol continu.

En l'any 2008 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: MI AGUDO.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-09-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc (05-02-2008)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (29-05-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (07-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-04-2024
26 Fotos

Sant Vicent Ferrer (2)

(Referència 2415)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 72
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 216
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, compta amb la següent inscripció al terç, on indica l'advocació a la que està dedicada: "# # SAN VICENTE FERRER #". Seguidament trobem al mig peu la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / SILLA VALENCIA". Al mig peu trobem una inscripció al·lusiva a Sant Vicent Ferrer: "PREDICADOR DE LAS GLORIAS DEL STMO. CRISTO DEL GRAO. SED NUESTRO PROTECTOR".
Terç (T) (2 cordons) /
"# # SAN VICENTE FERRER #" /
(2 cordons) /
(02) (04) (08) (10) (garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Sant Vicent Ferrer) "TIMETE DEUM ET DAT"
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / FUNDICION DE CAMPANAS / SILLA VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"PREDICADOR DE LAS GLORIAS DEL STMO. CRISTO DEL GRAO. SED NUESTRO PROTECTOR" /
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes per mitjà d'una corda i ballesta. També repicava.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. A més disposaria d'una ballesta per voltejar-la.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de truja de ferro i un cigonyal. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Estava mal orientada, ja que la creu mirava cap a dins en lloc de cap a l'exterior.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1940 es varen fondre les noves campanes de la parròquia als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Aquesta és la quarta del conjunt, dedicada a Sant Vicent Ferrer. Després de beneïda es va pujar al campanar. L'any 1959 al mateix temps que era refosa la campana Maria del Pilar, es va canviar la truja de fusta d'aquesta campana per altra de ferro, que incorporava un cigonyal i una roda de vol per a una futura mecanització. Aquesta es va portar a terme l'any 1964, instal·lant un motor de vol continu.

En l'any 2008 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos i electromall monofàsic. Com que des d'aquest any comparteix finestra amb el Tiplet, el mamperlat va ser rebaixat. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: DO NATURAL.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-09-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc (05-02-2008)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (29-05-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-04-2024
31 Fotos

Sant Josep (3)

(Referència 2416)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 85
Altura del bronze 65
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 356
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1995
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "# PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DE GRAO #". Aquesta inscripció, copiada de l'anterior campana, indica la poarròquia per a la que va ser fosa. Al mig trobem la marca del instal·lador: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA · II". També al mig, baix de la imatge de Sant Josep, està aquesta inscripció: "# SAN JOSE # / JHS / MAYO 1940". En ella indica el nom de la campana, seguida per l'Anagrama de Jesús (Jesús Home Salvador) i la data de fosa de l'anterior campana. Seguidament trobem al mig peu una inscripció al·lusiva a Sant Josep: "JOSE GLORIOSO SIERVO DE DIOS SEA NUESTRO AMPARO RUEGA POR NOSOTROS". Finalment indica la data en que va ser refosa: "REFUNDIDA EN 1995"
Terç (T) (2 cordons)
(06) "PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DE GRAO"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA · II"
(06) (imatge de Sant Josep) "# SAN JOSE # / JHS / MAYO 1940"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "JOSE GLORIOSO SIERVO DE DIOS SEA NUESTRO AMPARO RUEGA POR NOSOTROS"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de truja de ferro de la casa Manclús i motor de vol continu.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana homònima, fosa l'any 1940, es va badar entorn a 1995. Industrias Manclús es va encarregar de baixar-la i traslladar-la a la foneria dels Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria). Per tant ens trobem davant d'una campana fosa pels Portilla, no per Manclús, ja que en eixa època ja no tenia activa la foneria valenciana. El nou bronze es va instal·lar amb la truja de ferro i el motor de vol continu de l'anterior campana.

En l'any 2010 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos i electromall monofàsic. Com que des d'aquest any comparteix finestra amb el Tiplet, el mamperlat va ser rebaixat. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Propostes Deuria ser dotada d'una ballesta per a voltejar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: LA NATURAL.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (30-09-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-04-2024
24 Fotos

Crist del Grau (4)

(Referència 2417)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 101
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 597
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, compta amb la següent inscripció al terç, on indica l'advocació a la que està dedicada: "# # SANTISIMO CRISTO #". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials, rodejant l'Escut Nacional: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". També al mig està la següent inscripció al·lusiva al Santíssim Crist del Grau: "SEMBRANT FE, PIETAT Y PAU / A NOSTRA PLATJA ARRIBARES / ALS TEUS FILLS NO DESAMPARES / SANTISIM CRISTO DEL GRAU". Finalment, al mig peu, indica el lloc per al que va ser fosa: "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO # #". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del lloc al que es destinaven.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # SANTISIMO CRISTO #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Imatge del Crist del Grau)
(03) (marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)"
(06) "SEMBRANT FE, PIETAT Y PAU / A NOSTRA PLATJA ARRIBARES / ALS TEUS FILLS NO DESAMPARES / SANTISIM CRISTO DEL GRAU"
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Decoració vegetal)
(2 cordons)
(06) "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes per mitjà d'una corda i ballesta. També repicava.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Industrias Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. A més disposaria d'una ballesta per voltejar-la.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposava de truja de ferro de la casa Manclús i motor de vol continu, així com un electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1940 es varen fondre les noves campanes de la parròquia als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Aquesta és la mitjana del conjunt, dedicada al Crist del Grau. Després de beneïda es va pujar al campanar. L'any 1964, la foneria de Salvador Manclús del Grau la va mecanitzar. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu per a voltejar automàticament.

En l'any 2010 va ser baixada de la torre per procedir a la restauració del conjunt. El bronze va ser netejat per dins i fora, eliminant la capa de brutícia que hi havia. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, mecanitzada amb motor de vol per impulsos i electromall monofàsic. Com que des d'aquest any comparteix finestra amb el Tiplet, el mamperlat va ser rebaixat. Els treballs els va efectuar Industrias Manclús.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: FA SOSTINGUT.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-09-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc [I Mostra de tocs tradicionals al campanar de Santa Maria del Mar - València] (23-10-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc [II Mostra de tocs tradicionals al campanar de Santa Maria del Mar - València] (07-06-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-04-2024
28 Fotos

Maria (5)

(Referència 2413)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 117
Altura del bronze 92
Vora 12
Pes aproximat (en quilos) 927
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana compta en primer lloc amb la següent inscripció al terç, indicant l'advocació a la qual està dedicada: "# # # MARIA # # #". Seguidament al mig trobem aquesta inscripció: "SANTA MARIA ORA PRONOBIS / LAS CINCO CAMPANAS SE / HICIERON CON MOTIVO DEL / RETORNO DEL SMO. CRISTO / A SU MORADA DESPUES DE / LA VICTORIA SIENDO CURA / ECONOMO D. RICARDO CLIMENT / MARTINEZ- / MAYO DE 1940". La primera línia conté una aclamació en espanyol i llatí a la Mare de Déu, procedent de les Lletanies de Maria. La part en llatí la podem traduir com: "PREGA PER NOSALTRES". La resta de la inscripció serveix de document històric del conjunt de campanes. En ella indica que amb motiu de la tornada del patró del Grau (que durant la Guerra Civil va estar amagat a un domicili particular i després a l'Ajuntament de la Ciutat) es varen fondre les noves campanes de la torre.

Seguidament trobem la marca de fàbrica, rodejant l'Escut Nacional, un element comú a les campanes industrials: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". Finalment, al mig peu indica el nom de la parròquia per a la qual va ser fosa: "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO. VALENCIA # #". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble.
Anses Anses decorades amb caps d'animals.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ MARIA ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "SANTA MARIA ORA PRONOBIS / LAS CINCO CAMPANAS SE / HICIERON CON MOTIVO DEL / RETORNO DEL SMO. CRISTO / A SU MORADA DESPUES DE / LA VICTORIA, SIENDO CURA / ECONOMO D. RICARDO CLIMENT MARTINEZ. / MAYO DE 1940."
(06) (Marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)"
(09) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Decoració vegetal)
(2 cordons)
(03) "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO. VALENCIA # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa sala de campanes per mitjà d'una corda i ballesta. També repicava.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores.
Truja Fusta nova Campanas y Relojes Monumentales
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. A més disposaria d'una ballesta per voltejar-la.
Estat anterior En 2015 estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Disposava de truja de ferro i estava mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. A més comptava amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La part interior de la campana estava coberta per una capa de brutícia (excrements de colom principalment), que dificultava la comprensió de les inscripcions i afectava la sonoritat del bronze.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a la seua ubicació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià fabricada per Campanas y Relojes Monumentales. Està mecanitzada amb motor d'impuls.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions L'any 1940 es varen fondre les noves campanes de la parròquia als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Aquesta és la Gran del conjunt, dedicada a la Mare de Déu, titular del temple parroquial. Després de beneïda es va pujar al campanar. L'any 1964, la foneria de Salvador Manclús del Grau la va mecanitzar. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu per a voltejar automàticament. Abans de 1999 ja s'havia canviat el motor per altre d'impulsos i comptava amb electromall trifàsic. Entre 2019 i 2020 ha estat restaurada per Campanas y Relojes Monumentales, que ha canviat la truja de ferro per altra de fusta i l'ha netejat per dins i per fora.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: MI GRAVE.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-09-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2024
64 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0