Parròquia de Sant Martí d'Escalarre - LA GUINGUETA D'ÀNEU CATALUNYA

Campanes actuals

Martina i Ota (1)

(Referència 12165)
Localització Espadanya
Diàmetre 69
Pes aproximat 190
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció A la dreta hi ha situada la campana més moderna, amb un diametre de 69 cm i un pes estimat de 190 kg, porta el nom inscrita al terç superior i va ser batejada com a MARTINA / OTA. El primer es deriva del titular del temple, mentre que el segon és degut al fet que el capellà que regia la parròquia quan es va col·locar la campana portava el nom d'Ot.
A més de l'esmentada, ja al mig de la campana, porta la inscripció FUNDICION DE SALVADOR MANCLUS. C. INDUSTRIA 27 VALENCIA i ESCALARRE amb relleus d'una creu i una figura poc identificable.
La disposició funcional és manual i l'estat de la campana és bo. De so regular condicionat pel material del jou, que és de ferro, dóna un so fonamental que es dispersa entre Sol diesi, Fa diesi i La. El jou metàl·lic, que està en bon estat, porta la inscripció S. MANCLUS. GRAO. VALENCIA.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 17-03-2023
Fotos

Immaculada Concepció (2)

(Referència 12166)
Localització Espadanya
Diàmetre 70
Pes aproximat 199
Any fosa 1774
Descripció A l'esquera hi ha situada una campana que a la boca fa 70 cm de diàmetre i un pes aproximat de 2300 kg. Porta la inscripció IMMACULADA CONCEPCION i la data de 1774, malgrat que aquest esdeveniment no fou programat dogma fins a la meitat del segle posterior. S'hi aprecia també una creu de relleu.
La disposició funcional és manual i l'estat de la campana és bo, amb una nota fonamental de Sol diesi i amb bon so. El jou és fet de fusta amb tirants de ferro i està en bon estat.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 05-11-2014
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF