Capella de Sant Pere d'Aurós - LA GUINGUETA D'ŔNEU (EL PALLARS SOBIRŔ) (CATALUNYA)

Campanes actuals

Campana (1)

(Referčncia 12151)
Localització Espadanya
Diŕmetre 38
Pes aproximat 32
Any fosa 1500ca
Descripció L'espadanya de l'església de Sant Pere estatja una campana de 38 cm de diŕmetre i un pes aproximat de 32 Kg. No assenyala l'any de la fabricació ni el fonedor, perň l'epigrafia en lletra gňtica circumda la part alta de la campana amb la llegenda intercalada de flors de llis i amb una creu equilateral amb pedestal abatuda per assenyalar l'inici de la inscripció: TE DEUM LAUDAMUS (llis) AB MARIA IHS (anagrama de tres pals)i creu abatuda. Sota l'anagrama no desxifrat hi ha la mateixa creu equilateral perň posada dreta sobre el pedestal.
L'estat de la campana és bo i estŕ en disposició funcional manual des de l'església per un cable lligat al batall. Dóna com a nota un La alt i el seu so és bo.
El jou és de fusta, curt, amb tirants de ferro, un d'ells trencat.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rčplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurŕ de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Data aproximada

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Ŕneu - Esterri d'Ŕneu] (2001)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Campanars i campanes al Pallars Sonora - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de Valčncia (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 14-10-2019
  Convertir a PDF