Capella de Sant Vicent Ferrer - CATÍ COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Jesús, Maria i Josep (1)

(Referència 14495)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 40
Pes aproximat (en quilos) 37
FonedorMAÑES, LUIS
Any fosa 1833
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb les tres persones de la Sagrada Família i la data de fosa: "JESUS MARIA JOSEF I833". Segurament per falta d'espai no apareix la paraula "ANY" davant de la data de fosa. Hi ha una errada al nom de Sant Josep, que correctament en espanyol és "JOSÉ". Es tracta d'una errada comú, segurament per la castellanització del nom llatí (IOSEPH). També, com és habitual fins ben entrat el segle XIX en numeral "1" es representa amb la lletra "I" majúscula". La presència de les tres persones a les inscripcions de les campanes és molt comú des del segle XVII.
Anses Anses decorades amb figuracions humanes
Terç (T) (2 cordons)
"JESUS MARIA JOSEF I833"
(cordó)
Mig (M) (02) (Arma Christi)
(08) (estrela)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Toc manual a distància.
Tocs actuals de campanes Es volteja de forma manual per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Truja Ferro
Estat original Fins a la segona meitat del segle XX disposava d'una truja de fusta de perfil tradicional local. Tindria a més algún accessori per tocarla a distància.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de la capella de Sant Vicent. Té una truja de ferro, cigonyal per voltejar-la a distància i batall.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1833. Tot i que no apareix el seu autor, creiem que la campana pot ser obra Luís Mañes, mestre campaner de Mas de las Matas (Teruel), perquè el mateix any va fondre una campana (que es conserva actualment) per a l'església parroquial de Catí. Durant la segona meitat del segle XX es va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro.
Propostes La instal·lació actual de la campana no és tradicional ni afavoreix la conservació d'aquesta, per tant s'ha de restaurar. El bronze es deu netejar per dins i per fora, per tal d'eliminar la capa de brutícia de la campana. Igualment es deu canviar la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana podria conservar el toc manual o mecanitzar-la d'acord amb els seus usos tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2018
2 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 67 Visitants: 67 Usuaris: 0