Ermita de la Mare de Déu de la Consolació - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Campana (1)

(Referència 9976)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1964
Descripció Té en primer lloc aquesa inscripció al mig: "DONADA POR LA COLONIA / FORCALLANO CATALANA / AÑO 1964". És incisa, per tant es va afegir quan ja estava fosa la campana, incidint a la superfície del bronze. En ella indica qui la va donar i la data de fosa. Seguidament trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Mare de Déu)
(06) "DONADA POR LA COLONIA / FORCALLANO CATALANA / AÑO 1964"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja manualment per mitjà d'un cigonyal des de l'interior de l'ermita.
Truja Ferro de Manclús
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro i cigonyal per voltejar-la. Disposa de batall.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1964 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i donada a l'ermita pels forcallans que havien emigrat a Barcelona. Ens trobem davant d'una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa per tant sense estar encarregada per a cap lloc. Les incripcions les afegiren quan es va adquirir la campana per a Forcall. La mateixa foneria la va instal·lar amb truja de ferro i cigonyal per voltejar-la.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana, proposem restaurar-la. El bronze es deu netejar per dins i per fora, per recuperar l'acústica orignal i la truja actual per altra de perfil tradicional local (com les del Convent o l'Ermita de Sant Josep). En cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF