Ermita Sant Nicolau - museu del Sexenni - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

Campanes actuals

Maria (1)

(Referència 6570)

Localització Façana
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
Any fosa 1700
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç: "AVEMARIAPVRISSIMA ANNOI100". Les paraules estan agrupades en dos blocs per motius d'espai i correctament separades seria: "AVE MARIA PURISSIMA ANNO 1700". Per una banda té un text al·lusiu a la Puríssima, expressió habitual per invocar a la Mare de Déu amb l'advocació de la seua ImmaculadaConcepció (tot i que quan es va fondre la campana sols era una piadosa creença. Per altra apareix la data de fosa. Com és habitual indica la primera xifra amb la lletra "I" majúscula. La xifra següent correspondria actualment amb la xifra 1, no obstant a la campana segurament representa el número 7.
Terç (T) (cordó)
"AVEMARIAPVRISSIMA ANNOI100"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu d´estreles sobre pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Penjant d´una biga i una corda
Estat anterior L'any 2007 tenia corda al batall que entra a l´edifici per la porta de la façana.
Estat actual Regular. Està instal·lada a una finestra xicoteta que hi ha sobre la façana principal, penjada d'una biga de forma precaria. El batall està invertit (penja de la part interior).
Actuacions urgents Caldria en primer lloc canviar la fixació de la campana a la biga de fusta com a actuació urgent per altra que oferisca més garanties o bé retirar-la del lloc que ocupa actualment i guardar-la de forma provisional al museu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Primera presa de dades] (02-06-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica des de baix] (22-08-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-08-2018
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF