Ermita del Crist de la Bona Mort - BELLÚS COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sant Joan Baptista (1)

(Referència 10585)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 31
Altura del bronze 28,5
Vora 3,5
Pes aproximat (en quilos) 17
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1878
Descripció La campana té una inscripció en espanyol al terç amb nombroses errades: "SAN JUAN BAQTISTA BAOSDEBELLOS A ON / I878". Aquesta correctament seria: "SAN JUAN BAUTISTA BAÑOS DE BELLÚS AÑO 1878". Indica l'advocació de la campana, el lloc per al qual va ser fosa i l'any. Al mig disposa d'una creu amb pedestal.
Anses 3 anses, no antropomòrfiques.
Terç (T) (2 cordons)
"SAN JUAN BAQTISTA BAOSDEBELLOS A ON"
(cordó)
(06) "I878"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig manual per mitjà d'un cable unit al cigonyal.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Segurament tenia una truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com batall i accessoris per tocar-la manualment com ara un cigonyal.
Estat actual Està instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i dotada amb cigonyal i cable per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita.
Mecanismes de toc (03) Cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1878 possiblement per Vicente Domingo Rosas o Roses perquè la creu és semblant a la d'altres campanes d'aquest fonedor. Estava situada als Banys de Bellús. Durant la dècada dels 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta per altra de ferro.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MONTELL TORMO, Isaac (23-04-2016)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (08-06-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
9 Fotos

Sant Joan Baptista (0)

(Referència 13423)

Localització Sagristia
Diàmetre (en cm) 30
Altura del bronze 29
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 16
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1879
Descripció Té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN JUAN BAUTISTA". Al mig disposa d'una creu amb pedestal. Finalment té al mig peu una inscripció amb el nom d'un poble, fet poc habitual a aquest moment, i l'any de fosa: "GAUARDA AÑO 1879". La lletra U del nom del poble segurament representa una V.
Terç (T) (cordó)
"SAN JUAN BAUTISTA"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) "GAUARDA AÑO 1879"
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes La presència del cigonyal permet intuir que es voltejava manualment amb una corda unida a aquest.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja de Fusta original.
Estat actual Està guardada a la sagristia de l'ermita. Conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està dotada amb cigonyal.
Mecanismes de toc (09) Cigonyal.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1879 possiblement per Vicente Domingo Rosas o Roses perquè la creu és semblant a la d'altres campanes d'aquest fonedor. El nom de Gavarda a la campana planteja nombrosos dubtes i possiblement aquesta campana, o una anterior a ella, provingueren del despoblat d'Alcosser de Gavarda, que tenia per titular de la parròquia a Sant Joan Baptista.
Propostes Cal restaurar la campana. Aquesta s'ha de netejar-la per dins i per fora. Vist el mal estat de la truja es recomana canviar algunes peces o el conjunt per altra nova que imite fidelment el perfil de la que té actualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MONTELL TORMO, Isaac (23-04-2016)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (08-06-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
11 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 40 Visitants: 40 Usuaris: 0