Parròquia de l'Assumpció - CASTALLA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

Sant Roc (refosa)

(Referència 4702)
Diàmetre (en cm) 120
Pes aproximat (en quilos) 1001
Any fosa 1807
Terç (T) SAN ROQUE PATRON DE ESTA VILLA DE CASTALLA A EXPENSAS DEL COMUN
Estat actual Fon refosa en 1978, per un mal entès entre el fonedor i el rector, no va incloure la inscripció original en la nova campana refosa, la qual va perdre quasi un centenar de quilos i no donà la nota anterior.
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 01-11-2010
Fotos

Campanes actuals

La Sang (00)

(Referència 19519)

Localització Esctructura portàtil
Diàmetre (en cm) 38
Altura del bronze 33
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 32
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2021
Descripció Les anses de la campana són simples i en l'espatlla disposa de dos cordons. Seguidament, té en el terç dos grups de dos cordons i entre ells aquesta inscripció: "✱ PRECIOSISIMA SANGRE DE NTRO. SR. JESUCRISTO ✱ 1577 ✱". Esta indica l'advocació de la campana i l'any de fundació de la confraria de la Sang de Castalla. Del grup inferior de cordons penja una garlanda. En el mig presenta una creu de calvari i a continuació la marca incisa del fonedor) "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit". En aquest espai també hi ha una custòdia, els escuts de la Confraria de la Sang i Castalla, així com la imatge de la Mare de Déu de la Soletat amb esta inscripció: "STMA VIRGEN DE LA SOLEDAD CASTALLA". En el mig peu hi ha dos grups de dos cordons i aquestes inscripcions en llatí i valencià: "SANCTE JOANNES RIBERA ORA PRO NOBIS /✱ SENT RECTOR EN SALVADOR VALLS I CLAVARI EN FCO. JOSÉ RICO ✱ 2020 ✱". El text en llatí es tradueix així: "SANT JOAN DE RIBERA PREGA PER NOSALTRES". Per acabar, té dos cordons en el peu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ PRECIOSISIMA SANGRE DE NTRO. SR. JESUCRISTO ✱ 1577 ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(02) (marca incisa del fonedor) "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit"
(03) (custòdia)
(06) (escut de la Confraria de la Sang)
(09) (Mare de Déu de la Soletat) "STMA VIRGEN DE LA SOLEDAD CASTALLA" / (escut de Castalla)
Mig peu (MP) (06) "SANCTE JOANNES RIBERA ORA PRO NOBIS"
(2 cordons)
"✱ SENT RECTOR EN SALVADOR VALLS I CLAVARI EN FCO. JOSÉ RICO ✱ 2020 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic manual amb corda al batall.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està instal·lada en una estructura metàl·lica, situada en el presbiteri de la parròquia. Disposa de batall lligat.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANDELA LEAL, Juan Carlos [Documentació de la campana] (13-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-02-2023
21 Fotos

Maria (0)

(Referència 1885)

Localització Museu parroquial
Diàmetre (en cm) 51
Pes aproximat (en quilos) 77
FonedorDE LA SIERRA, JUAN
Any fosa 1565ca
Descripció La campana té una breu inscripció en minúscula gòtica " + aue maria grasia plena dominus tecu " que hauríen d'haver escrit "aue maria gratia plena dominus tecum". És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28 on escriuen "AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM" que pot traduir-se com ET SALUDE, MARIA, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB TU". La inclusió del nom de Maria, que en el relat evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos. També és relativament normal la confusió de GRASIA per GRATIA, en un moment en el qual les llengües vulgars comencen a tenir més ús que el llatí, i en conseqüència posen “GRASIA” per influència del valencià.
Té 4 imatges, repetides dues a dues: en la part exterior i interior, la Mare de Déu amb Nen, i a dreta i esquerra Sant Miquel.
Hi ha una creu amb pedestal, on posa als costats "ihs mara" és a dir el nom grec de JESÚS i el de MARIA, possiblement abreviat.
Les decoracions de les lletres, la forma de la creu inicial del text així com les imatges utilitzades i la seua disposició permet aventurar que siga una campana feta per Joan de la Sierra, natural de Cantabria però resident a Xàtiva.
Terç (T) (2 cordons) /
" + aue maria grasia plena dominus tecu" [mg] (la g invertida - boca per avall) /
(2 cordons) /
(00) i (06) (Mare de Déu amb Nen)
(03) i (09) (Sant Miquel) /
(2 cordons)
Mig (M) (06) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (06) "ihs mara" [mg] /
(3 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja Ferro MANCLÚS
Estat actual Bon estat - La batallera fou substituïda per un anella amb caragols
Batall amb soquet de fusta, tira de cuiro per lligar-lo i cable de seguretat, inútil en cas de trencament. A més el cable de seguretat marca la campana i segurament modifica el seu so.
Aparentment mal orientada (la creu cap a l'interior de l'espadanya) però orientada cap al poble.
La campana disposava d'un cigonyal per al toc manual, inutilitzat i completat amb una roda, per al motor de vol continu
Mecanismes de toc (03) electromall (09) motor de vol continu
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145373
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Segons notes extretes del blog "Campanes de Castalla. Historia de la campana de la ermita", aquesta campana es trobava anteriorment en una espadanya barroca que coronava la façana de l'ermita, com es veu a una fotografia antiga que es troba al blog, on encara la campana tenia la seua truja antiga de fusta. A principis dels anys 1970 aquesta espadanya estava en ruïnes, i es va fer una remodelació que la va eliminar a més de redissenyar la façana de l'ermita. La campaneta va passar a una moderna espadanya sobre la casa dels ermitans i posteriorment dels majordoms, ja que aixi resultava més pràctic per als ermitans el toc de l'àngelus, que podien realitzar-lo sense eixir de casa.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-09-2002)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2022
25 Fotos

Puríssima Concepció (1)

(Referència 1881)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 48
Vora 7,5
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Descripció Les anses de la campana són simples. Seguidament, té en el terç tres cordons, una garlanda i altres tres cordons. En el mig hi ha una creu i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També presenta el monograma de María i aquesta inscripció: "PURISIMA CONCEPCION / CASTALLA 1943". En ella indica, a més de l'advocació i la data, figura el nom del poble per al qual va ser fosa. El fet d'indicar el nom del poble es deu al fet que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes als llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. En el mig peu hi ha cinc cordons, un més gruix i una garlanda. Per acabar, presenta tres cordons en el peu.
Terç (T) (3 cordons) /
(garlanda) /
(3 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "PURISIMA CONCEPCION / CASTALLA 1943"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons) /
(cordó gruix)
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Fins a la restauració de 2003 la campana estava ubicada a la sala de les campanes amb truja de ferro de Manclús. Per tocar tenia un electromall i un motor de vol continu. L'estat de conservació era regular, ja que aquesta instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local, ni afavoria la preservació de la campana.
Estat actual En haver d'entrar una nova campana en el joc, aquesta s'ha col·locat damunt de la campana 2. Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. A més, el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de toc.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol d'impulsos i electromall
Intervencions Mecanitzada en la dècada dels 70 del segle XX per la foneria Manclús, treballs que varen incloure la substitució de la truja antiga per altra de ferro i la dotació amb motor de vol continu i electromall. Va ser restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA en juliol de 2002. En primer lloc, es netejà el bronze per dins i fora, retirant la truja de ferro i canviant-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, es renovà el sistema de toc automàtic amb un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-09-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANDELA LEAL, Juan Carlos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (13-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2023
18 Fotos

Sant Tomàs i Santa Bàrbera (2)

(Referència 1882)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 84
Altura del bronze 70
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 343
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1805
Descripció La campana té set anses i tres grups de dos cordons en el terç. Entre ells disposa d'aquesta inscripció: "STO TOMAS Y STA BARBARA PASQVAL ROSES M.SO AÑO I805". Correctament caldria haver escrit: "SANTO TOMÁS Y SANTA BARBARA PASQUAL ROSES ME HIZO AÑO 1805". A continuació, en el mig presenta una creu de calvari i esta inscripció: "A EXPENSAS / DEL COMVN / SIENDO AL / CALDE CAPITV / LAR ✱ JOSEF / BERNABEV Y / CASTELLO". Per acabar, presenta cinc cordons en el mig peu i dos més en el peu.
Terç (T) (2 cordons) /
"STO TOMAS Y STA BARBARA PASQVAL ROSES M.SO AÑO I805" /
(2 cordons) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) "A EXPENSAS / DEL COMVN / SIENDO AL / CALDE CAPITV / LAR ✱ JOSEF / BERNABEV Y / CASTELLO"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local.
Estat anterior Fins a la restauració de 2003 la campana estava ubicada a la sala de les campanes amb truja de ferro de Manclús. Per tocar tenia un electromall i un motor de vol continu. L'estat de conservació era regular, ja que aquesta instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local, ni afavoria la preservació de la campana.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. A més, el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de toc.
Mecanismes de toc (03) motor de vol d'Impulsos i electromall
Intervencions Mecanitzada en la dècada dels 70 del segle XX per la foneria Manclús, treballs que varen incloure la substitució de la truja antiga per altra de ferro i la dotació amb motor de vol continu i electromall. Va ser restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA en juliol de 2002. En primer lloc, es netejà el bronze per dins i fora, retirant la truja de ferro i canviant-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, es renovà el sistema de toc automàtic amb un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant caldria incloure-la en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-09-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANDELA LEAL, Juan Carlos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (13-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2023
29 Fotos

Maria de l'Assumpció, l'antiga (3)

(Referència 4591)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 102
Altura del bronze 90
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 614
FonedorROSES, PASCUAL
Any fosa 1830
Descripció Per analogia de decoracions i de tipus de lletra cal assignar-la a Pasqual ROSES, del qual coneguem campanes des de 1776 a 1804 - Per altra banda la indicació del 3 boca per avall podria indicar també un error, voluntari o no - Per tot allò pensem que la campana és de Pasqual ROSES, i fosa en 1803
Terç (T) (cordó)
(cordó) /
"✱MARIA✱DE✱LAASUMSION✱ME LLAMO" /
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) (Cartel·la emmarcada) "ME REFUNDIERON EN 10 DE / AGOSTO DE I8ƐO✱A # EXPE.S / DEL✱DIFUNTO D.D.✱GERONI- / MO JOVER✱CURA QUE FUE✱ / DE✱LA PAR.AL DE ESTA VI- / LLA DE✱CASTALLA✱RUE# / GUEN✱A#DIOS#POR#SU#ALMA."
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Badada en 1986. Es trobava en unes dependències parroquials, es va intentar soldar sense èxit en la década dels 80
Mecanismes de toc (03) Motor de vol d'impulsos i electromall
Intervencions En 1989 fon substituïda per la c1884, en 2002 es va soldar per LACHENMEYER i va tornar al campanar.
Restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant caldria incloure-la en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • RICO MARCO, Francisco José (23-07-2001)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-09-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANDELA LEAL, Juan Carlos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (13-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2022
24 Fotos

Sant Roc (4)

(Referència 1883)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 123
Altura del bronze 100
Vora 12
Pes aproximat (en quilos) 1077
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1978
Terç (T) (3 cordons) /
(3 cordons) /
(garlanda) /
(06) "REFUNDIDA EN 1.978 / SIENDO CURA PARROCO / D. TORIBIO SELLES"
Mig (M) (00) (creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION DE CAMPANAS DE S. MANCLUS, INDUSTRIA 27 VALENCIA"
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (3 cordons)
Truja Fusta
Estat actual Bona, restaurada per 2001 Técnica y Artesanía en juliol de 2002
Mecanismes de toc (03) Motor de vol d'impulsos i electromall
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-09-2002)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-04-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANDELA LEAL, Juan Carlos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (13-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2022
22 Fotos

Maria de l'Assumpció (5)

(Referència 1884)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 134
Altura del bronze 113
Vora 15
Pes aproximat (en quilos) 1393
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1989
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "MARIA DE LA ASUNCIÓN ME LLAMO" /
(2 cordons) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu)
(06) "ME FUNDIERON EL DIA 3 DE MAYO / DE 1989 SUSTITUYENDO A LA ANTERIOR / QUE SE FUNDIÓ EN 1739 SE REFUNDIÓ EN 1830 / SIENDO CURA DE LA PARROQUIA DE ESTA CIUDAD DE / CASTALLA D. LUIS CERDA. A EXPENSAS DE LA COMUNIDAD"
Mig peu (MP) (06) (marca de fàbrica) "A. PORTILLA ME HIZO / CANTABRIA" (la inscripció, en tipus mòbils, es repeteix incisa i manuscrita en l'interior de l'anterior).
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat actual Bona, restaurada per 2001 Técnica y Artesanía en juliol de 2002
Mecanismes de toc (03) motor de vol d´impulsos (09) electromall
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (03-06-1998)
  • 2001 Técnica y Artesanía (19-07-2002)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-09-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CANDELA LEAL, Juan Carlos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (13-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2022
28 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 97 Visitants: 97 Usuaris: 0