Monestir de la Magdalena - MASSAMAGRELL COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sagrada Família (1)

(Referència 3393)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 45
Pes aproximat (en quilos) 53
FonedorMORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME
Any fosa 1913
Descripció La campana disposa de tres anses i quatre estreles en l'espatlla. Seguidament, en el terç hi ha dos grups de dos cordons i entre ells aquesta inscripció: "JESUS MARIA JOSE ✱ AÑO 1913". L'espai que deixa lliure la inscripció està ocupat per diversos querubins. En el mig presenta diverses estreles, una creu de calvari i un Sagrat Cor de Jesús. A continuació, presenta tres cordons en el mig peu i quatre estreles. Per últim, té dos cordons en el peu. La presència i disposició de les estreles, tipus de lletra, creu o la imatge del Cor de Jesús són típiques de Jaime Rosas i Vicente Moreno, als quals es pot atribuir la campana.
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (estrela)
Terç (T) (2 cordons)
(querubins) "JESUS MARIA JOSE ✱ AÑO 1913"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari i cuatre flors)
(03) (estrela)
(04) (dos estreles)
(06) (Sagrat Cor de Jesús)
(07) (dos estreles)
(09) (estrela)
Mig peu (MP) (3 cordones)
(00) (03) (06) (09) (estrela)
Peu (2 cordones)
Tocs tradicionals de campanes Tocada amb cigonyal. Per al toc de vespres la campana es parava boca per a dalt i es tocava volta i volta i mitja.
Tocs actuals de campanes El nou cigonyal de la truja de ferro, posat al revés d'abans, impedeix tocar altra cosa que no siga voltejar. Volteja manualment per als tres tocs de missa dominical.
Truja Ferro MANCLÚS Nova
Estat actual Està instal·lada a l'espadanya del convent amb truja de ferro de la foneria Manclús i dotada amb cigonyal i un cable que arriba fins al cor baix del convent. El batall està lligat.
Mecanismes de toc Cigonyal
Intervencions La foneria de Salvador Manclús la va dotar amb truja de ferro durant la dècada dels 80 del segle XX sense mecanitzar-la.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes El batall va caure en maig de 2010, i actualment (2010) la campana no té batall, i de l´ansa batallera penja la corda que el nugava. (Nota M. Buigues)

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • LLOP i BAYO, Francesc (01-05-2007)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (19-09-2010)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-04-2022
19 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 79 Usuaris: 1 - servidor