Ermita de Santa Bàrbara i dels Sants Antonis - VILALLONGA COMUNITAT VALENCIANA

Campanes actuals

Sant Joan

(Referència 3280)

Localització En depòsit
Diàmetre (en cm) 36
Altura del bronze 36
Pes aproximat (en quilos) 27
Any fosa 1540 ca.
Anses Aquesta magnífica campana històrica, dissortadament, va perdre les seues anses en una data i per unes raons que encara ens són desconegudes. L'instrument penja, per això, d'unes falses anses de ferro unides al bronze mitjançant taladres.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (010) (Fragments d'un balustre renaixentista)
(06) (Creueta sobre pedestal)
Terç (T) (Tres cordons)
"SANTE ✚ JΛANES ✚ ORA ✚ PRONOBIS ✚"
(Dos cordons)
(00) (Mare de Déu amb el Xiquet en braços, emmarcada dins d'un fals dosseret gòtic)
(Tres cordons)
Mig (M) (06) (Creu sobre pedestal, construïda amb la suma de majúscules gòtiques sense un ordre aparent)
Mig peu (MP) (Tres cordons)
Peu (Tres cordons)
Tocs tradicionals de campanes Des de la seua arribada, allà per les acaballes del segle XVIII, a l'espadanya de l'ermita, fins a la seua electrificació, la campana fou voltejada amb el cordell que penjava a la porta de l'ermita, procedent del seu cigonyal.
Truja Rudimentària truja amb braç de ferro i capçal de fusta, obra d'un artesà local.
Estat original La campana va ser fosa a mitjans del segle XVI per un fonedor itinerant entre dos tradicions, que heretà motlles –i formes de treball– medievals i va fer-los confluir amb novetats que, encara tímidament, actualitzen l’obra al seu context. Com que l'instrument és anterior a la fundació de l'ermita, no coneixem amb certesa quin fou el seu primer destí ni en quines condicions va arribar, al voltant de les últimes dècades del segle XVIII, a l'espadanya de Sant Antoni i Santa Bàrbara. No obstant això, després de la seua fosa la campana degué ser proveïda d'una truja de fusta que, potser, comptà amb una palanca per accionar l'instrument a mig vol.
Estat actual Aquesta extraordinària campana històrica es troba en un lamentable estat de conservació, que exigeix una restauració d'urgència, per tractar-se d'un dels béns mobles més valuosos de Vilallonga. L'instrument, electrificat amb un motor de volteig continu, conserva una rudimentària truja de fusta i ferro, que s'uneix al bronze mitjançant unes fràgils anses de ferro trepanades a la corona. Igualment, la campana està mal orientada, és a dir, amb la creu cap endins.
Mecanismes de toc Motor de volteig continu amb cadena a les (09).
Intervencions A finals del segle passat, l'antiga truja de fusta va ser substituïda per un rudimentari contrapés, amb el braç metàl·lic i el capçal de fusta, obra d'un artesà local. Fou aleshores quan la campana va ser electrificada, amb un motoret de volteig continu engranat a la truja amb una cadena.
Actuacions urgents Suggerim que aquesta extraordinària campana històrica siga restaurada per tal de retornar a l'instrument els seus valors originals, materials i immaterials. Amb aquesta finalitat, caldria substituïr el contrapés metàl·lic per un nou de fusta, que seguira el perfil de l'original; netejar el bronze interior i exteriorment, amb l'objectiu de recuperar la seua sonoritat original; instal·lar un nou batall de ferro dolç; i finalment, si és necessari per al seu ús, dotar la campana d'un motor d'impulsos, que reproduïra el volteig tradicional de l'instrument. No veiem recomanable, en canvi, dotar a la campana d'electromall, ja que segurament aquest bronze mai va repicar. Pel que fa a les anses, proposem reconstruïr en ferro una rèplica de les anses originals i unir-la a la campana mitjançant els taladres ja existents.
Igualment, proposem que els tocs tradicionals de Vilallonga siguen investigats, mitjançant la documentació arxivística conservada i les entrevistes als majors de la població. Amb els resultats de la recerca, podrien programar-se els antics repics i voltejos, per tal de recuperar un patrimoni immaterial d'alt valor històric.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Mesures aproximades, donada la inaccessibilitat de la campana.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (08-05-2000)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació fotogràfica parcial] (23-07-2017)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació de la campana i fitxa] (26-08-2022)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau M.
Actualització 05-09-2022
2 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 64 Visitants: 64 Usuaris: 0