Inventari de Campanes

Ermita de Santa Bàrbera de la Partida de Saboia - ALBORAIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 9669)
Data de construcció 1879-1880
Descripció L'ermita està ubicada a la part posterior del temple, sobre el presbiteri. Té una finestra amb arc de mig punt. Damunt d'una base s'alcen les dos pilastres toscanes que emmarquen la finestra central i sobre les quals hi ha una cornisa. Aquesta forma d'ordenar el mur es repeteix a les dos cares amples de l'espadanya. Damunt d'aquesta hi ha un frontó amb veleta. Aquesta té dos atributs de Santa Bàrbera: la torre i la custòdia.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Segurament estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i dotada amb accessoris per tocar-la a distància, com per exemple una ballesta o cigonyal.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està situada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall lligat.
Campanes Té una campana que possiblement es va fondre entorn de 1920 i és anepígrafa.
Tocs tradicionals de campanes Baix de la finestra hi ha una peça metàl·lica que possiblement servira per passar la corda amb la qual es tocava a distància.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Intervencions Durant la dècada dels anys 70, aproximadament, canviaren la truja de fusta per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu. Treballs segurament fets per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes Una futura restauració devia dotar a la campana amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Es podria mecanitzar la campana amb motor d'impuls i reforçar el batall amb cable de seguretat.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (21-05-2017)
  • 3 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 07-06-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaCampana (1)1920ca4037

  • ALBORAIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF