Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - XERT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 965)
Data de construcció 1962, 2012
Autors de la documentació Federico Llorca
Descripció A la part baixa de la població se situa l'església nova i la torre campanar al centre de la façana principal. La moderna construcció compta amb dos alçades, la primera de rajola i recoberta amb un aplacat de pedra; mentre que la segona és una torreta de ferro amb les campanes ubicades al seu interior. Remata el campanar una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins a l'any 2012 el tercer cos era d'obra i presentava quatre pilars als angles, així com uns centrals. Les campanes estaven situades a l'interior d'aquesta estructura amb truja de ferro i en regular estat de conservació. Fins a l'any 2012 el tercer cos era d'obra i presentava quatre pilars als angles, així com uns centrals. Les campanes estaven situades a l'interior d'aquesta estructura amb truja de ferro i en regular estat de conservació.
Estat actual Les campanes estan situades al centre de la nova estructura metàl·lica que es va instal·lar l'any 2012. Estan netes i dotades amb truges de ferro de la foneria de Fernando Villanueva. Les dos tenen un electromall intern. La instal·lació actual impedeix completament els tocs manuals perquè les campanes no tenen batalls.
Conservació, manteniment
Campanes Tal com s'ha assenyalat, dos de les campanes existents a l'Església vella passaren al nou campanar l'any 1962. D'aquestes sols es conserva una, dedicada a Santa Bàrbera i fosa l'any 1853. La major era de l'any 1712 i obra del fonedor Miquel Medina. L'any 1963 es va refondre als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València però afortunadament copiaren les inscripcions de l'antiga campana a la nova.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es repiquen automàticament.
Intervencions La parròquia de Xert estava ubicada en la part més alta de la població, amb una torre rectangular, similar a la de Portell de Morella. El seu difícil accés i el creixement de la població cap al pla, va motivar que als anys 60 es decidiren a construir un nou temple. Aquest va ser projectat amb la torre campanar a la façana per l'arquitecte diocesà Federico Llorca i ubicat al solar de l'antiga cooperativa “Sociedad la Aurora”. Les obres van acabar en 1962, sufragades per Mercedes Beltran i Francisco San Miguel. En eixe any es baixaren dos campanes des de l'Església Vella i possiblement a causa de l'origen extremeny d'un dels donants de l'església les dotaren amb truja de ferro de la foneria de Fernando Villanueva, situada a Villanueva de la Serena (Badajoz).

L'any 2012 les campanes han sigut reubicades a la moderna estructura de ferro que remata el campanar. Aquesta imita parcialment l'aspecte de l'anterior cos. Al mateix temps es baixaren les campanes però sols les netejaren per dins i per fora i pintaren les truges de ferro sense canviar-les per altres de fusta. Les dos es mecanitzaren amb electromalls interiors.
Propostes El poc espai disponible limita plantejar una autèntica restauració de les campanes i que aquestes es voltegen. No obstant això sí que es podria canviar la truja de ferro de les dos per altres de fusta de perfil tradicional local i mecanitzar-les amb electromall exterior, així com dotar-les amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat per tocar-les manualment.
Autor
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (19-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (13-02-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (01-09-2018)
  • 6 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 08-05-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    El CristMEDINA, MIQUEL1712

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSanta Bàrbera (1)185382319
    Sala de les campanesEl Crist (2)MANCLÚS, SALVADOR196394481

  • XERT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 19-04-2024
    Convertir a PDF