Inventari de Campanes

Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 750)
Data de construcció 1616-1637ca
Descripció La parròquia compta amb una torre de planta octogonal, alçada tota ella amb silleria i de tres cossos. El primer compta amb tres trams de igual factura, separats per moldures i amb espilleres en una de les cares. Separa aquest cos del segon o de les campanes una cornisa. Aquest segon compta amb set finestres per les campanes, estant una d'elles pràcticament tapiada i altra ocupada per una escala. A la cara exterior, damunt un basament, hi han dos pilastres toscanes que ocupen les aristes i una cornisa. El tercer cos compta amb una balustrada amb pinacles i una torreta quadrada, amb quatre arcs decorats al exterior amb pilastres i cornisa. Finalment hi ha un cupulí amb creu i veleta amb la imatge de Sant Miquel. Per un altra banda damunt la façana principal hi ha una espadanya d'una sola finestra amb aletons als laterals, dos pilastres i un frontó triangular.

El interior compta amb una escala "a la castellana", que recorre el perímetre interior de la torre. Al segon tram està la caseta del rellotge amb la maquinària i l'esfera, i un poc més amunt una porteta per accedir a l'espadanya i teulada. Des de la Sala de les Campanes es puja al terrat amb una escala de caragol.
Protecció Bé: Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel
Comunitat Autònoma: Comunitat Valenciana
Provincia: València
Municipi: Benigànim
Categoria: Monument
Codi: (R. I.) R-I-51-0012152
Registre: (R. I.) REGISTRE BIC IMMOBLES: Codi definitiu
Data d'incoació: 28/9/2007
Data de Declaració: 28/9/2007
Data Butlletí Incoació: 5/10/2007
Data Butlletí Declaració: 24/1/2008
Disposició: DECRET

En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser explícitament autoritzades per la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte dels treballs a realitzar.
Graffitti El campanar compta amb aquesta inscripció al seu exterior, realitzada de forma incisa i possiblement per conmemorar el inici de les obres: "+FEB.14.ANN.1616", es a dir: "FEBRER 14 ANNO 1616". A l'escala trobem un imporant conjunt, datant alguns del segle XVIII i que seria recomanable investigar detalladament. La major part són de visitants de la torre i campaners, amb el nom i la data de visita o les inicials. També hi ha algunes creus amb un sentit protector.
Estat original Les campanes comptaven amb truges de fusta, instal·lades per la casa fonedora. A la Sala de les Campanes encara es conserven fragments de formigó procedents de les truges antiges. Els timbres de les hores comptaven amb martells per tocar.
Estat actual El campanar es troba en un mal estat de conservació en el seu interior, així com les campanes. Al terrat creixen nombroses herves i alguns arbres com una olivera, entre altres. Aquestes poden causar greus problemes estructurals al campanar, com el trencament de sillars i la caiguda al carrer de molts d'ells. Per tant seria recomanable restuarar la torre per dins i en especial el terrat, eliminant els arbres i retirant tots els enderrocs.
Per un altra banda l'estat de les campanes es també dolent, estant cinc d'elles instal·lades amb truja de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu. Algunes encara compten amb martells instal·lats a la mecanització, mentre que altres ja compten amb electromalls. La campana titulada Francesca conserva la truja de fusta original, en un regular estat de conservació i mecanitzada amb motor d'impulsos. Els dos timbres de les hores compten amb electromall per al toc de les hores. Finalment a l'espadanya es conserva també en regular estat la campaneta de les senyals, amb truja de fusta i sense cap mecanisme per tocar-la.
La instal·lació actual no emula els tocs tradicionals ni facilita tocar manualment les campanes, per tant es deurien iniciar els treballs de restauració del conjunt. El conjunt es deuria retirar del campanar per netejar-les per dins i fora, reposant les truges de fusta, de perfil tradicional local. Per últim es deurien mecanitzar de nou amb motor d'impulsos i electromall en les campanes que encara no compten amb ell.
Campanes Compta amb un total de set campanes i dos timbres d'hores, ubicats en tres espais difents. En primer lloc a l'esdapanya que hi ha damunt la façana principal trobem la campaneta de les Senyals, fosa l'any 1889 i d'autor deconegut, encara que podem atribuir-la a Vicente ROSES i els seus fills, de la propera localitat d'Atzeneta d'Albaida. Al segon cos del campanr trobem les sis campanes litúrgiques, de les quals les quatre menors corresponen al conjunt fet l'any 1940. La dedicada als Sants de la Pedra es de la foneria de Juan Bta Rose d'Atzeneta d'Albaida; mentre les altres tres són de la dels Hnos. Roses de Silla, cosins del altre fonedor. La mitjana, Empar, va ser refosa en 1997 per la foneria dels Hnos. Portilla de Gajano (Cantàbria), mentre que la Micalea es obra de Salvador Manclús, fosa en 1958 al Grau de València.

El campanó de les Hores data de 1728, fosa per Juan Antonio La Viña, qui el signa com "La Viña menor". Aquest fet tan sols es repetix en un altra campana d'Orihuela, senyalant que possiblement dos fonedors (pare i fill) amb el mateix nom. L'altre campanó és de ferro i moderna factura.
Tocs tradicionals de campanes La campaneta de senyals era utilitzada per avisar als campaners del moment exacte en que es tenia que tocar, coordinats amb les celebracions al temple. Les campanes es voltejarien des de la mateixa sala de les campanes, mentre que possiblement es repicaren des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes En primer lloc la campana de senyals no toca. Els timbres de les hores continuen complint la seua funció. Finalment les campanes litúrgiques voltegen i repiquen automàticament, guardant aquests tocs poca vinculació amb els tradicionals.
Intervencions Als peus del campanar hi ha una inscripció incisa amb la data del 14 de febrer de 1616, sent possiblement el inici de les obres del campanar i el temple parroquial. Aquest deuria ser construït junt el temple parroquial amb una cronologia constructiva similar. Les obres deurien es van inaguraren en 1637, acabant el campanar al voltant d'aquesta data.
Durant la Guerra Civil (1936-1939) el conjunt original de campanes es va pedre al ser llançat des de dalt del campanar, causant desperfectes en la fàbrica de l'església, Tan sols es salvaren la campana de les senyals i el Campanó de les Hores. Per tal de suplir el seu buit s'encarregaren en 1940 un conjunt nou de campanes que va ser beneït i pujat al campanar. La major d'aquestes es va trencar en 1958, sent refosa en agost d'eixe any i beneïda el 6 de setembre. Cinc de les campanes es mecanitzaren entorn a 1970, substituint les truges de fusta per altres de ferro i instal·lant martells i motors de vol continu. Aquesta intervenció sembla obra de Lepatronic. Es quedà sense mecanitzar una d'elles, que recentment ha estat mecanitzada amb motor d'impulsos. A més alguns martells han estat canviats per electromalls.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-12-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (08-08-2014)
  • Rogle, roda de campanes
    Junt a la porta de la Sagristia hi ha un rogle de moderna factura.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20012001
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20042004
    61 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 21-02-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaAurora, la Senyalera (0)ROSES E HIJOS, VICENTE 18983219
    Sala de les CampanesMaria Mercedes (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)1940ca5072
    Sala de les CampanesSants Abdó i Senent (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194063145
    Sala de les CampanesFrancesca (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194073225
    Sala de les CampanesPilar (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)1940ca83331
    Sala de les CampanesEmpar (5)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199793466
    Sala de les CampanesMicaela (6)MANCLÚS, SALVADOR1958119983
    Tercer cos del campanarCampanó de Quarts (A)1940ca5870
    Tercer cos del campanarCampanó d´Hores (B)DE LA VIÑA, JUAN ANTONIO172895306

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent En marxa

    Descripció En 1999 aparentment en funcionament
    Actualització 19-08-2019
    2 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • BENIGÀNIM: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 20-04-2024
    Convertir a PDF