Inventari de Campanes

Ermitori de la Mare de Déu dels Àngels - SANT MATEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 744)
Data de construcció 1731
Descripció El campanar està ubicat als peus de l'ermitori, a un lateral de la façana principal. És de planta quadrada i té tres cossos, alçat amb pedra. El primer cos està integrat dins del conjunt de les edificacions de l'ermitori. La cara oest, orientada a la façana principal està alçada amb sillars de pedra, mentre que les altres cares visibles limiten el sillar als angles, emplenant la resta del mur amb maçoneria. No presenta decoracions en aquest primer tram. El segon disposa de quatre finestres per a les campanes. A l'exterior presenta una cornisa decorada que serveix de base per a les pilastres toscanes (dos per cada cara) que emmarquen les finestres. Damunt de les pilastres trobem una segona cornisa. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles i al centre trobem una torreta de planta octogonal amb quatre finestres d'arc de mig punt i aletons als angles. La torreta té un remat de tipus bulbós amb pinacle central i creu.

La torre té una escala amb dos accessos, un des de l'església i altre exterior. L'escala arriba fins la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins 2016 les campanes disposaven de truges de fusta de perfil tradicional local. L'estat de les truges era regular, però no justificava el canvi per altres que no guarden relació amb aquestes.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és adequat a excepció del tercer cos, al qual li falten nombrosos elements ornamentals. Aquests han estat retirats per perill de caiguda i estan guardats a la part posterior del campanar. Les dos campanes estan en bon estat, dotades amb truja de fusta de perfil valencià i fixades per evitar que es menegen quan no es toquen. Les dos disposen de batall amb fixació rígida, un sistema extremadament perillós i que pot causar la caiguda del batall si trenca la batallera. Els batalls estan reforçats amb cable de seguretat, que no evitaria la caiguda.
Conservació, manteniment
Campanes Té un conjunt de dos campanes, foses com hem dit als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La menor està dedicada a Sant Mateu (patró del poble) i Sant Antoni (primitiu titular de l'ermitori). La major està dedicada a la Mare de Déu.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment per la festa de la Mare de Déu dels Àngels.
Tocs actuals de campanes Conserven els usos tradicionals.
Intervencions L'any 1731 els jurats de Sant Mateu autoritzaren al Gremi de Llauradors a construir un nou campanar, obra emmarcada dins de les obres que des de la segona meitat del segle XVII van enriquir les edificacions de l'ermitori. L'ediciació està atribuïda a Juan Barceló, actiu en eixos anys a San Mateu. El conjunt original de campanes es va perdre durant la Guerra Civil (1936-1939) i l'any 1952 s'encarregaren dos noves. Tot i que la marca que presenten les campanes és Talleres Cronos de Roquetes (Tarragona), els bronzes es varen fondre als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla (València), ja que els elements epigràfics remeten a la producció d'aquesta foneria. A les inscripcions figura la data de 26 d'abril de 1952, que possiblement es refereix a la de benedicció.

La Junta de la Mare de Déu dels Àngels ha sufragat en 2016 una intervenció al conjunt de campanes. Les truges s'han canviat per altres de perfil valencià i s'han renovat els batalls. Les truges antigues, de perfil tradicional local, s'han instal·lat al recinte del Santuari, prop del campanar.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-12-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes.] (31-07-2016)
  • Quadrant solar
    Tot i que no està ubicat al campanar, forma part del conjunt de l'ermitori.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20032003
    9 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 31-01-2017

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSants Mateu i Antoni (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19524864
    Sala de les CampanesSanta Maria (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)195260125

  • SANT MATEU: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF