Inventari de Campanes

Ermita Sant Sebastià - MURLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 742)
Data de construcció 1995
Descripció Espadanya a la façana de l'ermita, moderna construïda en la restauració de l'edifici. Aquesta imita l'estètica dels segles XVII i XVIII. Té una finestra central amb arc de mig punt i aletons laterals, així com un frontó mixtilini amb tres pinacles. Remata el conjunt una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya i la campana es bo. Aquesta està situada a l'espadanya de l'ermita i presenta una truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com un cigonyal per voltejar-la manualment. També compta amb un batall lligat.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, fosa entorn de l'any 1950 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense encàrrec previ. Aquest fet es denota en l'absència d'inscripcions específiques. Té elements genèrics com el crucifix, el Cor de Jesús o la marca de fàbrica i hi ha un espai que estava destinat a les inscripcions, tot i que en aquest cas finalment no les afegiren
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment per a les celebracions de Sant Sebastià.
Intervencions L'ermita va ser restaurada entre els anys 1994 i 1995, moment en el qual reconstrueixen l'espadanya. En ella es va situar una campana procedent de l'església parroquial dels Sants Joans de València i en desús des de feia temps. L'any 2019 havia estat restaurada per 2001 Técnica y Artesania. Tenia una truja nova de fusta amb cigonyal per voltejar-la manualment.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (30-11-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa i documentació fotogràfica] (13-08-2019)
  • 2 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 27-01-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaTiplet (1)MANCLÚS, SALVADOR1950ca3423

  • MURLA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF